BERZh-i lanson projektin në vlerë 8.5 milionë euro

13 mars 2018 | 15:41

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZh) ka lansuar të martën programin e ri në Kosovë të quajtur “Mekanizmi për Financimin e Ekonomisë së Gjelbër” (Green Economy Financing Facility – GEFF), i cili ka për qëllim dhënien e kredive për amvisëritë në rritjen e efiçencës së energjisë.

Linjat kreditore në vlerën prej 8.5 milionë euro janë nënshkruar me tri institucione vendore financiare: “Banka TEB” në Kosovë, institucionet mikro-financiare Kreditimi Rural i Kosovës (KrK) dhe Agjencia për Financim në Kosovë (AFK).

Në konferencën për medie në Prishtinë janë mbledhur së bashku palët e interesit në GEFF, duke përfshirë donatorët, zyrtarët shtetërorë, institucionet financiare partnere, furnizuesit dhe prodhuesit e teknologjive të gjelbra për sektorin e banimit.

Shefja e Zyrës së Bashkimit Evropian (BE) në Kosovë, Nataliya Apostolova, ka thënë se përmes këtij projekti do të përmirësohet edhe siguria e energjisë.
Apostolova ka apeluar te Qeveria e Kosovës që ta përshtatë legjislacionin e energjisë me atë të BE-së.

“Efiçienca e energjisë përmirëson sigurinë e energjisë dhe në të njëjtën kohë ul emetimet. Kjo është arsyeja pse BE-ja ka prioritet këtë çështje. Ndërtesat në vend tani do të kenë certifikatë të energjisë. Dizajni i secilit objekt duhet të jetë në harmoni me standardet evropiane të kursimit të energjisë”, ka thënë Apostolova.

Anca Ioana Ionescu, udhëheqëse e Zyrës së Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZh), ka thënë se ky projekt do t’u mundësojë qytetarëve të kursejnë më shumë energji.

Ndërsa zëvendëskryeshefi i “TEB Bankës”, Dren Krypa, ka thënë se fondi i investimeve do të jetë në vlerë 5 milionë euro, sipas tij prej kësaj shume 15 deri në 20 për qind do të jenë kthim në formë granti.

“Ky bashkëpunim i rëndësishëm ndërmjet dy institucioneve ka shënuar sukses, me ç’rast ka sjell kthimin e kredisë së gjelbër e cila besojmë se do të jetë një produkt i favorizuar bankar për klientët të cilët duan të bëjnë investime në rritjen e efiçiencës së kursimit të energjisë”, është shprehur Krypa.

Valdet Anadolli nga Institucioni Mikrofinanciar “AFK” ka bërë me dije se roli i institucioneve mikrofinanciare është mjaftë i rëndësishëm, për faktin që sipas tij janë dhënë mbi 3 milionë euro për projektin e efiçiencës së energjisë elektrike.

GEFF në Kosovë implementohet në kuadër të Programit Rajonal për Efiçencën e Energjisë për Ballkanin Perëndimor (Regional Energy Efficiency Programme – REEP), që financohet nga BE-ja dhe implementohet në bashkëpunim me Sekretarinë e Komunitetit të Energjisë.

Në total programi REEP do të përfitojë nga 135 milionë euro për investime në sektorin rezidencial, mbështetur nga 30 milionë euro financim nga BE-ja, 1.8 milion euro nga Fondi i Përbashkët Evropian për Ballkanin Perëndimor, si dhe 3.3 milionë euro nga Ministria Federale e Financave e Austrisë.

Modeli i BERZH-it për efiçencë të energjisë është duke operuar në Kosovë që nga viti 2011 në kuadër të Projektit për Energji të Qëndrueshme në Kosovë (KoSEP).

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Në mungesë të kuorumit ka dështuar sot mbajtja e mbledhjes…