Dezinformimi rus në Ballkan: Parandalimi i një pushtimi?

23 mars 08:47

Infiltrimi i suksesshëm mediatik i Rusisë në Ballkan i paraprin një pushtimi të mundshëm, falë një rrjeti biznesmenësh, politikanësh dhe i dhe agjentët influencues të lidhur me Kremlinin që ndikojnë në politikën editoriale dhe përforcojnë fushatat e dezinformimit, shkruajnë Goran Georgiev dhe Ruslan Stefanov.

Goran Georgiev është një analist dhe Ruslan Stefanov është kryeekonomist në Qendrën për Studimin e Demokracisë, një institut evropian i politikave publike me qendër në Sofje. Ky opinion bazohet në letrën e fundit të CSD-së për lidhjen midis financimit të paligjshëm dhe dezinformimit në Ballkan.

Agresioni i Rusisë kundër Ukrainës është dënuar unanimisht nga Perëndimi demokratik, por beteja për zemrat dhe mendjet nuk ka përfunduar.

Kremlini tashmë ka arritur të dëmtojë imazhin e Evropës në Afrikë, duke u mbështetur në burime modeste, por të fuqishme – mercenarët ushtarakë të Wagnerit dhe fuqinë e mprehtë, bazuar në dezinformimin dhe paragjykimet njohëse kundër së kaluarës koloniale të Evropës në kontinent.

Sa më shumë që Rusia të humbiste në fushë në Ukrainë dhe më gjerë, aq më shumë do të përpiqej të përdorte këtë taktikë xhudoje, duke përdorur peshën ekonomike apo njohëse të kundërshtarit kundër tyre.

Në të vërtetë, fushatat e dezinformimit përfitojnë me kalimin e kohës, pasi njerëzit janë më të prirur të besojnë informacionin ndaj të cilit janë ekspozuar vazhdimisht – një fenomen i njohur si efekti i së vërtetës iluzore.

Ndërsa pushtimi zvarritet, tronditja dhe zemërimi që fillimisht tronditi opinionin publik po zbehet, ndërsa dezinformimi rus vazhdon të rritet dhe të përhapet. Kjo është veçanërisht e vërtetë në Ballkan, ku Rusia ushtron ndikim të rëndësishëm politik, ekonomik dhe kognitiv.

Pavarësisht rënies së mbështetjes publike për Rusinë pas fillimit të pushtimit, partitë politike pro-Kremlinit dhe mediat vazhdojnë të kenë pushtet të konsiderueshëm në rajon, duke përhapur dezinformata dhe mesazhe propagandistike.

Paqëndrueshmëria politike në rajon u rrit në muajt pas fillimit të pushtimit në shkallë të gjerë. Qeveria pro-perëndimore e Moldavisë u shemb. Mes pesë zgjedhjeve parlamentare në më pak se 24 muaj, Bullgaria dështoi në hapat e saj të ardhshëm drejt integrimit në BE dhe mbeti jashtë zonës Shengen dhe eurozonës. Mali i Zi është në prag të kushtetutshmërisë. Bosnja dhe Hercegovina ka mbetur institucionalisht jofunksionale, ndërsa Serbia dhe Kosova mbeten në mosmarrëveshje.

Dhe e gjithë kjo pavarësisht përpjekjeve shumë të ndershme, të konsiderueshme dhe të vazhdueshme të Komisionit Evropian për ta afruar rajonin me BE-në.

Infiltrimi i suksesshëm i medias ruse në rajon i parapriu pushtimit, falë një rrjeti biznesmenësh, politikanësh dhe influencuesish të lidhur me Kremlinin, të cilët ndikojnë në politikën editoriale dhe përforcojnë fushatat e dezinformimit.

Ambasadat ruse në rajon kanë përdorur mediat sociale për të dezinformuar dhe influencuar publikun hezitues, me një fokus të veçantë në vendet ku Kremlini ushtron ndikim të veçantë njohës dhe janë gjeopolitikisht të rëndësishëm, si Bullgaria anëtare e BE-së dhe NATO-s dhe anëtarët e rinj të NATO-s, Maqedonia e Veriut dhe Mali i Zi. .

Ndërkohë, media tradicionale po lufton për të mbijetuar, duke u mbështetur në burime të kontrolluara nga shteti rus si RT, Sputnik dhe TASS për përmbajtje të përballueshme.

Sondazhet sociale në të gjithë Evropën Juglindore kanë treguar se mbështetja publike për Rusinë ra ndjeshëm me fillimin e pushtimit. Megjithatë, politikat editoriale dhe programet politike të transmetuesve dhe partive kryesore pro-Kremlinit kanë qëndruar.

Partitë simpatizuese ndaj Moskës, si SNS dhe SPS në Serbi, Preporod dhe BSP në Bullgari dhe SNSD në Bosnje ruajtën pozicionet e tyre parlamentare gjatë zgjedhjeve të përgjithshme 2022-2023. Ndikimi i saj, i shoqëruar me një hapësirë mediatike të mbushur me dezinformata, ka ndihmuar pjesërisht të ringjallë simpatinë e publikut për Rusinë pas tronditjes fillestare të pushtimit.

Rusia tashmë kishte kapitalizuar me sukses rregulloret e dobëta për të ndikuar në përmbajtjen mediatike në rajon në vitet para pushtimit përmes rrjeteve të paqarta të ndikimit lokal dhe flukseve të paligjshme të kapitalit. Këto rrjete përbëhen nga manjatë biznesi, politikanë dhe influencues të lidhur me Kremlinin, të cilët drejtojnë politikat editoriale në mediat kryesore dhe u japin besim narrativave të dezinformatave. Ata kanë mbajtur një mjedis të zakonshëm informacioni të favorshëm për fushatat e dezinformimit të Kremlinit, të cilat janë intensifikuar që nga fillimi i pushtimit të Ukrainës.

Reagimi aktual politik dhe publik ndaj agresionit rus është një mundësi kalimtare për bashkëpunimin transatlantik për të luftuar dezinformimin dhe për të forcuar vlerat demokratike në Evropën Juglindore. Kjo kërkon veprim institucional për të shtyrë kooptimin e mediave dhe për të mbështetur gazetarinë e pavarur dhe mjetet diagnostikuese dixhitale që mund të ekzaminojnë dezinformimin dhe ndikimin e tij pothuajse në kohë reale. Ndërtimi i besimit në institucionet demokratike dhe rritja e ndërgjegjësimit publik janë hapa kritikë në këtë përpjekje.

Luftimi i dezinformimit është një maratonë, jo një sprint, dhe sigurimi i epërsisë njohëse është vendimtar për të fituar luftën jashtë Ukrainës. SHBA dhe BE duhet të veprojnë shpejt dhe me vendosmëri për të mbështetur partnerët e tyre ballkanikë në këtë përpjekje të rëndësishme. Ata tashmë kanë bërë shumë për ta vendosur rajonin në rrugën demokratike. Megjithatë, rrjedhat masive të dezinformatave vazhdojnë të përhapen, duke kërkuar një qasje të tërë të shoqërisë dhe qeverisë për të siguruar funksionimin e demokracisë./Euroactiv

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Një person është arratisur pasi ka tentuar ta dhunojë mbesën…