Koreja e Jugut drejt energjisë bërthamore, nis ndërtimin e dy reaktorëve

06 korrik 12:00

Koreja e Jugut, një nga ekonomitë më të varura nga karburantet fosile në botë, po ripërqafon energjinë bërthamore, me qeverinë që njoftoi të martën se do të rifillojë ndërtimin e dy reaktorëve bërthamorë dhe do të zgjasë jetën e atyre që tashmë janë në funksion, shkruan “CNN”.

Deri në vitin 2030, Ministria e Energjisë dëshiron që bërthama të përbëjë të paktën 30 për qind të prodhimit të energjisë në vend, një hap më lart nga objektivi i saj i mëparshëm prej 27 për qind.

Për të përmbushur këtë, Koreja e Jugut po rifillon ndërtimin e dy reaktorëve të rinj në termocentralin bërthamor Hanul në bregun lindor të vendit. Ndërtimi i dy reaktorëve ka ngecur që nga viti 2017, kur ish-presidenti Moon Jae-in, i cili kishte shtyrë fort për të hequr gradualisht energjinë bërthamore.

Por me një president të ri në detyrë, industria bërthamore e Koresë së Jugut po kthehet me shpejtësi të plotë.

Yoon Suk Yeol, i ka marrë detyrën në maj, ka kritikuar qëndrimin e Moon-it mbi energjinë bërthamore.

Puna në reaktorët e rinj ndjek “procedurat më të larta të vendimmarrjes të administratës Yoon”, ka thënë të martën Ministria e Energjisë, duke shtuar se do të hetojë se si të trajtojë “mbeturinat radioaktive të nivelit të lartë”.

Vendi do të vazhdojë të punojë për të hequr gradualisht qymyrin, ka thënë të martën Ministria e Energjisë dhe synon të reduktojë importet e karburanteve fosile në 60 për qind  të furnizimit total të vendit me energji deri në vitin 2030, krahasuar me 81.8 për qind në 2021.

Por, investimi që derdhet në energjinë bërthamore mund të vijë me koston e përpjekjeve të tjera të energjisë së rinovueshme, me ministrinë që thotë se objektivat e saj të rinovueshme do të “rivendosen”.

“Raporti specifik i burimeve të ndryshme të energjisë, si energjia diellore dhe e erës (në det të hapur), duhet të përcaktohet për një rezultat optimal. Përdorimi i burimeve të energjisë me karbon zero duhet të marrë parasysh rrethanat teknologjike”, ka thënë Ministria e Energjisë.

Gjatë presidencës së tij, Mooni është zotuar të marrë vendin neutral ndaj karbonit deri në vitin 2050 dhe të zhvendosë balancën e energjisë nga energjia bërthamore dhe lëndët djegëse fosile drejt burimeve të rinovueshme dhe gazit natyror. Një sërë nismash të tij përfshinin nxitjen e prodhimit të energjisë së rinovueshme dhe përdorimin e automjeteve elektrike.

Përdorimi i energjisë bërthamore është vënë në pikëpyetje në mbarë botën pas shkrirjes në centralin japonez të Fukushima Daiichi, pas një tërmeti dhe cunami shkatërrues në vitin 2011. Disa vende, duke përfshirë Gjermaninë, janë zotuar ta eliminojnë atë krejtësisht.

Por në Korenë e Jugut, energjia bërthamore ka qenë prej kohësh një biznes i madh. Vendit i mungojnë burimet natyrore dhe mbështetet shumë në importimin e furnizimit me energji nga vendet e tjera.

Sipas Shoqatës Botërore Bërthamore, 25 termocentrale vendase bërthamore sigurojnë rreth një të tretën e nevojave të Koresë së Jugut për energji elektrike.

Vendi është gjithashtu një eksportues i madh i teknologjisë bërthamore në botë dhe është i përfshirë në ndërtimin e termocentralit të parë bërthamor të Emirateve të Bashkuara Arabe.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Ekonomia gjermane është duke vuajtur për shkak të mungesës së…