Mihajloviqi për ish-shefin, Vuçiqin: Vrapoi nëpër korridoret e Dubait të fotografohet me liderë

04 dhjetor 2023 | 08:12

Zorana Mihajloviq, themeluese e lëvizjes “Gjithmonë për Serbinë”, ish-ministre e Energjisë dhe ish-anëtare e SNS-së, ka publikuar një tekst kritik për pjesëmarrjen e Aleksandar Vuçiqit në samitin e klimës në Emiratet e Bashkuara Arabe, në të cilin thotë se për presidentin e Serbisë është i rëndësishëm “vrapimi nëpër korridoret e Dubait” për të ruajtur manjatët e tij energjetik, nga rusët deri te kumbarët

Mihajloviq ka postuar në Instagram këtë tekst:

“Dje në Dubai, në COP28, liderët botërorë po diskutojnë luftën kundër ndryshimeve klimatike dhe zero emetimet e gazeve serrë.

Serbia është nënshkruese e Marrëveshjes së Parisit dhe Deklaratës së Sofjes, kështu që në vend të përfaqësuesit të Qeverisë është Vuçiq.

Mungesa e të kuptuarit të ndryshimeve klimatike ka bërë që Serbia të zërë vendin e parë në listën e vendeve më të ndotura.

Si parazgjedhje, ai nxiton nëpër korridoret në Dubai për të mos u fotografuar duke shtrënguar duart me ndonjë udhëheqës, të paktën në kalim.

Unë mendoj se ai mendon se askush nuk e di mantrën e tij kryesore që ai na thotë përmes mediave të tij pa ndërprerë: Energjia e gjelbër është xhihadi i gjelbër.

Mantra nuk është e rastësishme, ai e përdor atë për të mbrojtur manjatët e tij të energjisë, nga rusët te kumbarët. Çfarë i intereson atij që mijëra njerëz dhe fëmijë vdesin çdo vit nga sëmundjet e mushkërive të shkaktuara nga emetimet e dëmshme të gazit.

Ai ka ulur të gjitha synimet që Serbia ka vendosur për reduktimin e emetimeve në vitin 2020, për hir të së mirës sonë, shëndetit të njerëzve dhe mjedisit.

Ky është një njeri që beson se e ardhmja është te qymyri, dhe p.sh. Kapaciteti TE-TO Kolubara B (sepse dihet kush do ta ndërtoj këtë termocentral).

Për presidentin, biznesi i tyre është më i rëndësishëm se zhvillimi i Serbisë, shëndeti i qytetarëve dhe shëndeti i mjedisit.

Dhe tranzicioni energjetik është transformimi më i madh i sektorit energjetik në botë dhe kërkon përgjegjësi, por gjithashtu jep mundësinë e një marrëveshjeje të re të gjelbër, një model të ri rritjeje që do të mundësojë krijimin e vendeve të reja të gjelbra, përdorimin e teknologjive të reja, një mënyrë tjetër të menduari, në të cilën prioritet kanë burimet e ripërtëritshme të energjisë si dhe efiçenca e energjisë.

Tranzicioni energjetik dhe plani i gjelbër mund të mundësojnë që vendi të jetë i vetë-mjaftueshëm energjetik, pra me një nivel më të lartë të sigurisë kombëtare.

Nuk ka rrugë tjetër për Serbinë. Me qeverinë aktuale që e kupton interesin e vet, jemi larg çdo tranzicioni. Ne do të luftojmë”, thotë Mihajloviq në fund të tekstit.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Të paktën 5 euro në muaj shpenzon një grua për…