Procesi i Berlinit konsiderohet platforma më e mirë për zhvillim ekonomik, BE-së i kërkohet heqja e masave

22 maj 2024 | 11:28

Komisioni për Integrim Evropian në bashkëpunim me GIZ-in, kanë organizuar tryezën me temën: “Rritja e integrimit rajonal: Roli i Kosovës në Procesin e Berlinit dhe në kryesimin e CEFTA-s”.

Aty është thënë se Procesi i Berlinit është një ndër platformat më të mira për të pasur zhvillim ekonomik, ndërsa për Kosovën konsiderohet të jetë ndër shtetet më profesionale në përmbushjen e obligimeve që kanë dalë krahasuar me vendet tjera të CEFTA-s, shkruan “Ekonomia Online.”

Kryetarja e Komisionit për Integrim Evropian, Rrezarta Krasniqi, ka thënë se Kosova është e përkushtuar që t’i zbatojë reformat në mënyrë që të përfitojë shteti e rajoni.

Me këtë rast, ajo ka kërkuar nga Bashkimi Evropian (BE) që t’i heqë masat e vendosura ndaj Kosovës.

“Si kryetare e komisionit kam pasur privilegjin të dëshmoj hapat e rëndësishëm që ka bërë Kosova drejt integrimeve evropiane. Procesi i Berlinit i nisur në vitin 2014 përfaqëson një platformë të rëndësishme për nxitjen e zhvillimit ekonomik. Kosova ka qenë pjesëmarrëse aktive në procesin e Berlinit dhe ne mbesim të përkushtuar për promovimin e rritjes ekonomike. Përfshirja e Kosovës tregon gatishmërinë tonë për të punuar me fqinjët tanë. Kosova në vitin 2025 ka nderin të marrë kryesimin e marrëveshjes së CEFTA-s. Kosova do të jetë e përkushtuar në rritjen e lehtësimit të tregtisë dhe nxitjen e një tregu më konkurrues dhe më të integruar. Ne jemi të fokusuar në zbatimin e reformave që jo vetëm do të përfitojë ekonomia jonë por edhe do të kontribuoj në prosperitetin e rajonit. I bëj thirrje BE-së që të hiqen masat ndaj Kosovës sepse Kosova është vend evropian dhe asaj duhet t’i hapet rruga drejt Bashkimit Evropian bashkë me vlerat demokratike të saj”, është shprehur Krasniqi.

Ndërsa zëvendësdrejtori i përgjithshëm i Agjencisë Kosovare për Investime dhe Përkrahje të Ndërmarrjeve, Zef Dedaj, ka thënë se Kosova, tashmë, ka dizajnuar politikat e nevojshme, të cilat janë në harmoni me ato të Bashkimit Evropian.

Në këtë kontekst, ai ka theksuar se Kosova do t’i zbatojë të gjitha obligimet në mënyrë profesionale, teksa ka shtuar se vendi është duke performuar shumë mirë krahasuar me shtetet e rajonit.

“Padyshim se kjo do të jetë sfiduese, por Kosova ka bërë një eksperiencë të jashtëzakonshme. Duke e ditur rëndësinë e tregut dhe Samitit të Berlinit, Kosova menjëherë kishte filluar që të dizajnojë politikat e nevojshme, që janë në harmoni me politikat ndërkombëtare dhe ato të Bashkimit Evropian. Unë insistoj dhe mendoj që Kosova ka qenë në disa fusha shteti më profesional në përmbushjen e obligimeve që kanë dalë krahasuar me vendet tjera të CEFTA-s. Ka edhe shumë raporte tjera ku Kosova performon shumë mirë dhe është shumë më mirë e renditur se shtetet e rajonit. CEFTA është një mekanizëm i domosdoshëm për Kosovën, sepse neve na obligon t’i zbatojmë obligimet që kanë dalë nga Samiti i Berlinit”, ka thënë ai.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Në Maqedoninë e Veriut më 22 maj po rivotohet në…