Pse burrat arabë veshin fustane?

16 shtator 2023 | 23:41

Gratë duhet të mbulohen, dhe kjo është ajo që burrat e tyre vendosin në vend të hixhabit

lg.php.gifShumë njerëz pyesin pse burrat nga Arabia Saudite veshin fustane dhe nëse rregullat rigoroze vlejnë edhe për ta.

Ka disa arsye pse burrat dhe gratë nga Arabia Saudite mund të zgjedhin të veshin fustane apo guna në vend të veshjeve më tradicionale perëndimore.

Para së gjithash, klima në Arabinë Saudite është shumë e ngrohtë, dhe veshjet e lirshme i ndihmojnë njerëzit të freskohen. Përveç kësaj, shumë sauditë besojnë se veshja modeste është më e respektueshme për Islamin.

Pra, disa njerëz thjesht preferojnë veshjet tradicionale të kulturës së tyre, sesa stilet e veshjeve perëndimore, transmeton Telegrafi.

Stili i jetesës në Arabinë Saudite është i rregulluar rreptësishtë, me një kod të rreptë veshjeje. Në Arabinë Saudite, gratë mbajnë një mbulesë në gjithë fytyrën, si niqab ose burka. Disa burra kanë adoptuar modën perëndimore, por shumica e meshkujve ende i përmbahen rreptësishtë veshjes tradicionale. Klima në Arabinë Saudite, si pjesa më e madhe e Gadishullit Arabik, ndikohet nga shkretëtira.


Gratë saudite veshin veshje tradicionale sepse besojnë se janë më të mira se veshjet perëndimore. Parimi islam i hixhabit kërkon një nivel të caktuar modestie në Arabinë Saudite. Si rezultat, si burrat ashtu edhe gratë veshin veshje tradicionale që mbulojnë pjesën më të madhe të trupit të tyre.

Thobe është një veshje tradicionale e veshur nga burrat sauditë. Në mot të ngrohtë, rrobat e gjata deri në kyçin e këmbës janë zakonisht të bardha ose pambuku me ngjyrë të çelur, ndërsa në mot të ftohtë, rrobat e leshta me ngjyrë më të errët janë zakonisht të bardha ose pambuku me ngjyrë të hapur. Meshkujt në Arabinë Saudite veshin tabaka, pavarësisht nga pozicioni apo profesioni i tyre.

Burrat dhe djemtë në Arabinë Saudite, pavarësisht nga puna apo statusi shoqëror, veshin thobën tradicionale, ose thawb, e cila njihet edhe si veshja arabe. Gjatë verës, shumica e burrave dhe djemve sauditë veshin rroba të bardha.

Pse burrat në Arabi veshin fustane?

Ka disa arsye pse meshkujt arabë mund të zgjedhin të veshin një fustan. Së pari, mund të jetë një traditë kulturore ose fetare. Mund të jetë gjithashtu një mënyrë për të qëndruar të freskët në mot të nxehtë, pasi veshjet e lirshme lejojnë rrjedhjen më të mirë të ajrit. Në fund të fundit, mund të jetë thjesht një çështje preference personale. Cilado qoftë arsyeja, meshkujt arabë të veshur me fustane me siguri do të dallohen lehtë në turmë!

Abaya është e lidhur me respektin dhe modestinë midis burrave dhe grave. Shumë gra veshin abaya për të treguar besimin dhe kulturën e tyre, dhe kjo është ajo që përfaqëson abaya. Ata e bëjnë këtë për të treguar respektin dhe respektimin e tyre ndaj mësimeve islame.

Në të kaluarën kishte shumë abaya. Është konsideruar gjerësisht si krijimi i Islamit nga Profeti Muhamed. Abaya është një veshje tradicionale e veshur nga gratë për modesti dhe respekt. Rëndësia e kësaj dukjeje mund të shihet në përfaqësimin e saj simbolik të besimeve dhe kulturës së grave të Emirateve. Është një mënyrë për të treguar respekt për fenë dhe kulturën e tyre. Abaya përfaqëson modestinë dhe nderin e grave.

Qeveria saudite kërkon që gratë të mbajnë një mbulesë të kokës, e njohur si hixhab, në publik. Hixhabi ka për qëllim të mbrojë modestinë e grave dhe konsiderohet simbol i besimit islam. Në Arabinë Saudite, gratë nuk lejohen të tregojnë flokët ose fytyrën e tyre në publik dhe hixhabi shihet si një mënyrë për të ruajtur këtë standard.

Çfarë mbajnë burrat sauditë në kokë?

Burrat zakonisht veshin keffiyeh ose shemagh. Është një shall tradicional pambuku katror që mbështillet rreth kokës dhe më pas mbështillet rreth shpatullave me një kordon të fortë të njohur si agal.

Mbulesa e kokës është gjithashtu praktike sepse mund të bartet nga burrat ashtu edhe nga gratë për t’u mbrojtur nga kushtet atmosferike. Shumë vende me shumicë arabe ndodhen gjeografikisht në klimë të nxehtë dhe të thatë, kështu që njerëzit duhet të mbulojnë kokën dhe fytyrën gjatë ditës.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Numër i madh bastisjesh nga Specialja janë bërë javëve të…