Veturat elektrike janë më të rrezikshme për këmbësorët

29 maj 2024 | 08:51

Veturat elektrike paraqesin një rrezik më të madh për këmbësorët sesa automjetet me motorë me djegie të brendshme.

Sipas një studimi në Mbretërinë e Bashkuar, këmbësorët kanë dy herë më shumë gjasa të goditen nga automjetet elektrike/hibride sesa automjetet me benzinë ose me naftë.

Një nga arsyet mund të jetë se automjetet janë më të qeta – veçanërisht në qytete, ato janë më pak të dëgjueshme për shkak të zhurmës përreth, shpjegon ekipi shkencor në Journal of Epidemiology & Community Health.

Drejtuesit e veturave elektrike ose hibride duhet t’u kushtojnë më shumë vëmendje këmbësorëve sepse ata mund të mos i dëgjojnë dhe të ecin në rrugë, thanë shkencëtarët. Duhet të bëhen gjithashtu përpjekje për të zbutur rrezikun në rritje. Zgjidhjet e mundshme teknike përfshijnë sistemet e shmangies së përplasjeve dhe frenimin autonom emergjent.

Studiuesit e udhëhequr nga Phil Edwards nga Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër hetuan rrezikun e aksidenteve në Britani të Madhe duke përdorur të dhëna nga viti 2013 deri në 2017.

Janë regjistruar rreth 96 mijë aksidente me këmbësorë, të cilët janë përplasur nga një autoveturë ose një taksi. Automjetet me motorë naftë ose benzinë (pak më pak se 72 mijë) u përfshinë në afërsisht tre të katërtat e aksidenteve, dhe automjetet elektrike ose hibride u përfshinë në dy për qind (rreth 1700).

Për rreth një çerek nuk u dha asnjë informacion. Studiuesit i vendosën këto shifra në lidhje me distancën e përshkuar nga çdo lloj automjeti dhe llogaritën shkallën e aksidenteve për këmbësorët në rreth 160 milionë kilometra. Mesatarja vjetore për automjetet elektrike dhe hibride ishte 5.16, dy herë më shumë se për automjetet me benzinë dhe naftë (2.40). Shumica e aksidenteve kanë ndodhur në zonat urbane.

Studiuesit paralajmërojnë se të dhënat kthehen vetëm në vitin 2017 dhe mund të anojnë sepse shoferët më të rinj dhe më pak me përvojë kanë më shumë gjasa të kenë një automjet elektrik. Drejtuesit e rinj në moshë përgjithësisht kanë më shumë gjasa të përfshihen në aksidente trafiku. Faktorë të tillë si ndryshimet në masën e automjetit ose përshpejtimin mund të luajnë gjithashtu një rol.

Automjetet elektrike shpesh përshpejtojnë më fuqishëm dhe, si të gjitha veturat, rëndohen mesatarisht. Automobilat e reja elektrike janë shpesh SUV ose sedan të fuqishëm, të rëndë. Analizat nga disa vende kanë treguar tashmë se kjo është një nga arsyet pse veturat elektrike janë përgjegjëse për më shumë aksidente trafiku sesa motorët me djegie të brendshme.

Automjetet elektrike janë të qeta, veçanërisht kur lëvizin. Prandaj, ligji kërkon zhurmë të vazhdueshme dhe të krijuar qëllimisht, në mënyrë që edhe personat e verbër dhe me shikim të dobët të mund të lokalizojnë automjetet.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Nëse drita e verdhë në panelin e instrumenteve ndizet, duke…