Dy vendime të Qeverisë për lirimet nga taksat kanë hy në fuqi

21 janar 2018 | 13:54

Dy vendimet e Qeverisë për lirimet nga taksat doganore për lëndë të para për prodhuesit vendor kanë hynë në fuqi më 1 janar të këtij viti. Vendimi kryesor parasheh që të gjithë prodhuesit të lirohen nga pagesa e taksës doganore dhe TVSH-së, për lëndën e parë gjysmë produktet, si dhe produktet të tjera të cilat ata i fusin në funksion të prodhimit të tyre.

Kështu kanë thënë përfaqësues nga dogana dhe Administrata Tatimore e Kosovës (ATK).

Nait Sharku nga ATK-ja, ka thënë se këto dy vendime e obligojnë Administratën Tatimore dhe Doganën të bëjnë të gjitha përgatitjet që nga 1 janari këto vendime të hyjnë në fuqi.

Administrata tatimore i ka bërë të gjitha përgatitje në bashkëpunim me doganën dhe nga 1 janari gjitha bizneset janë duke i shfrytëzuar këto të drejta që i takojnë me këto dy vendime të Qeverisë. “Siç jeni të njoftuar Qeveria e Kosovës, në vazhdën e përkrahjes së biznesit ka marrë dy vendime në fund të vitit 2017-të. Vendimi 13-14/7, që ka të bëjë me lirim për lëndë e parë dhe pajisjet e teknologjisë informative nga dogana dhe akciza. Këto dy vendime e obligojnë Administratën Tatimore dhe Doganën të bëjnë të gjitha përgatitjet që nga 1 janari këto vendime të hyjnë në fuqi. Administrata tatimore i ka bërë të gjitha përgatitje në bashkëpunim me doganën dhe nga 1 janari gjitha bizneset janë duke i shfrytëzuar këto të drejta që i takojnë me këto dy vendime të Qeverisë“, deklaroi Sharku për “KoosvaPress”.

Ai ka shtuar se këto vendime stimulojnë prodhuesit vendor. “Kryesisht këto dy vendime kanë të bëjnë me stimulimin e prodhuesve vendor dhe gjithë atyre investitorëve që prodhojnë në Kosovë dhe ka të bëjë me lëndën e parë e cila hynë në proces të prodhimit dhe këto lëndë të para bazuar në bazën ligjore që ka Kosova deri më tani kanë paguar dhe akcizën, ndërsa nga 1 janari ata nuk do të paguajnë doganë për lëndë të parë dhe po ashtu nuk do të paguajnë akcizë për të gjitha burimet e energjisë që ata i shfrytëzojnë në proces të prodhimit. Këto dy vendime të Qeverisë drejtpërdrejt kanë për qëllim të ndihmojnë prodhimin brenda Kosovës “, ka thënë  Sharku.

Sipas tij, në të kaluarën prodhuesit kanë paguar 10 përqind doganë dhe pjesën e akcizës, varësisht nga produkti që ata e kanë importuar apo varësisht nga lënda e parë që ata e kanë përdorur.

 

Sharku sqaroi se më herët bazuar në ligjin për TVSH gjithë prodhuesit kanë qenë të liruar në importim për pjesën e TVSH-së dhe ata do të vazhdojnë edhe me këto dy vendime të shfrytëzojnë të drejtën që e kanë pasur para vitit 2018-të.

Po ashtu, ai tha se paraqiten edhe reforma të tjera të cilat gjatë vitit 2018-të, Ministra e Financave do t’i përfshijë brenda legjislacionit që është pjesë e pakos 2 fiskale. ‘Ku janë pjesa e ligjeve që lidhen me tatime që ka të bëjë me tatime në të ardhura personale dhe në tatim në të ardhura në korporata, pjesa e ligjit të TVSH-së dhe po ashtu parashihet të plotësohet edhe kodi doganor. Gjithë këto në funksion të zhvillimit ekonomik dhe funksion të përkrahjes së biznesit për të lehtësuar  të bërit biznes në Kosovë “, deklaroi Sharku.

 

Edhe Dogana e Kosovës, sipas zëdhënësit Adriatik Stavilecit, ka filluar me zbatimin e dy vendimeve të cilat i ka lëshuar zyra e kryeministrit, respektivisht kryeministri. “Këto dy vendime janë në favor të biznesit, respektivisht të prodhuesve vendor, pasi iu ofrojnë një gamë të gjërë të lehtësive që produktet e tyre t’i plasojnë sa më lehtë dhe me kosto sa më të ulët. Vendimi kryesor parasheh që të gjithë prodhuesit të lirohen nga pagesa e taksës doganore dhe TVSH-së, për lëndën e parë gjysmë produktet, produktet të tjera të cilat ata i fusin në funksion të prodhimit të tyre. Për këtë arsye por si procedurë duhet fillimisht të merret një autorizim në ATK, që kompania e caktuar është prodhues. Po normalisht ky autorizim e liron nga taksa e TVSH-së , respektivisht e bënë shtyrjen e TVSH-së dhe derisa mund të aplikohet përsëri për shtyrjen e taksës doganore”, është shprehur  Stavileci.

 

Stavileci  deklaroi se deri tani kanë përfituar 140 kompani prodhuese e që ky numër pritet të rritet në të ardhmen. “Në bazë të informatave që kemi pasur nga shlyerja e TVSH-së që ka qenë në pakon fiskale të kaluar. numri ka mbërri deri në 140 kompani por ne presim që në të ardhmen për arsyet se tani kanë shumë më shumë lirim dhe shumë më shumë mundësi. Një nga mundësit tjera që iu ka krijuar ky vendim është edhe që gjithë makineria, pajisjet për prodhim janë të liruara nga taksat edhe ato mund të futen përmes këtyre autorizimeve. Ne presim që ky numër të vazhdoj të rritet, gjë që është shumë pozitive për ekonominë e Kosovës“, ka thënë  Stavileci.

Ai deklaroi se me këto vendime do të hiqet taksat doganore  për lëndë e parë, gjysmë produktet, pajisjet për prodhim dhe IT, të cilat përdoren nga kompanitë prodhuese.

 

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Pas transferimit të paralajmëruar të Coutinhos te Barcelona, tregu i…