Serbia e pranon se ka prani të shërbimeve sekrete në Kosovë

26 shtator 2023 | 08:10

Konflikti i armatosur në Banjskë, ku mbetën të vrarë katër serbë dhe u vra një pjesëtar i Policisë së Kosovës, vazhdon të ngrejë pyetje të shumta që mbeten të pazgjidhura.

Ndër të tjera, nuk është e qartë nëse strukturat serbe të sigurisë dhe inteligjencës e kanë ditur nëse do të ketë konflikt dhe shtrohet pyetja se ku kanë marrë kaq shumë armë serbët. Bashkëbiseduesit e Nova-s sqarojnë se shërbimet serbe të sigurisë kanë një prani të dobët në Kosovë, operative minimale dhe shtojnë se gjithçka ka shkuar keq.

Edhe pas konferencës së shumëpritur për media të presidentit Aleksandar Vuçiq, qytetarët nuk kanë marrë përgjigje në pyetjen se çfarë ka ndodhur në Banjskë.

Vetë Vuçiq tha se nuk ka mundur t’u drejtohet qytetarëve më herët sepse “nuk kanë mundur të marrin informacion më herët për shkak të shpërqendrimeve” dhe ka deklaruar se kanë mbajtur mbledhjen e Këshillit të Sigurisë Kombëtare gjatë gjithë ditës dhe se vendimet do t’ua prezantojnë qytetarëve në ditët e ardhshme.

As Vuçiq nuk ka pasur përgjigje për të gjitha pyetjet që qytetarët presin dhe të cilat i kanë pritur me durim gjatë gjithë javës. Disa prej tyre janë ende në pritje të së hënës, dhe një nga pyetjet thelbësore është dilema nëse qarqet e inteligjencës kanë mundur ta dinë se çfarë po ndodh në Kosovë.

A e dinin se po përgatitej një sulm, sa armë të rënda kishin mbërritur në “zemrën” e Kosovës dhe si po stërviteshin të rinjtë nga veriu për sulme të tilla.

Një numër pyetjesh mbetën të “përhapura”, ndërsa herët në mëngjesin e së hënës Rada Trajkoviq nga Lëvizja Evropiane e Serbëve nga Kosova tha se 30 persona hynë në manastirin e Banjskës.

Ku ishin shërbimet dhe a ishte orari i shtetit?

Ish-drejtori i Agjencisë së Sigurisë Ushtarake (VBA), Momir Stojanoviq, shpjegon se shërbimet serbe kanë një prezencë të dobët në Kosovë dhe pyet nëse ka mundësi që shteti të mos ishte i gatshëm të kontrollonte grupet e armatosura. Stojanoviq vëren se me një punë të tillë është e mundur që të ketë më shumë surpriza.

“Në çfarë situate jemi, tregon deklarata e Vuçiqit, i cili tha se përkthyesi ka rënë pa ndjenja dhe për këtë arsye nuk po vjen përkthimi nga shqipja. Kjo ju tregon se çfarë lloj kolapsi ka arritur i gjithë sistemi në vend. Nëse Serbia nuk e monitoron territorin e Kosovës në mënyrë elektronike, në aspektin e zbulimit, mendoj se duhet. Të gjitha vendet e ndjekin atë. Duhet të kemi një ekip njerëzish që dinë shqip, kështu që bisedat përgjohen dhe analizohen. “Ekipet e njerëzve duhet të punojnë në të dhëna dhe informacione të tilla, ato i dërgohen menaxhmentit çdo ditë, por ne kemi gjithçka të planifikuar”, shpjegon Stojanoviq për Nova.

Sipas Stojanoviqit, ekzistojnë dy skenarë. E para, ku e organizoi Beogradi, që sipas tij është jashtëzakonisht e paqartë. Nga ana tjetër, kur bëhet fjalë për skenarin e dytë, që “mangupët” u rebeluan, atëherë është shumë e paqartë sesi shërbimet nuk kanë të dhëna të tilla.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Sot në objektin e Gjykatës Themelore në Prishtinë do të…