Ish-diplomati amerikan thotë se UÇK-ja nuk arriti asnjëherë të ketë një strukturë të unifikuar të ushtrisë

27 mars 2024 | 12:47

Ish-diplomati amerikan, Shaun Byrnes, ka pohuar se është e drejtë të thuhet që UÇK-ja në fakt nuk ka arritur që ta këtë asnjëherë një strukturë të unifikuar të ushtrisë.

Ky vlerësim i Byrnes ka ardhur gjatë përgjigjeve në kundërpyetjet e avokatit të Veselit, Ben Emmerson.

Sa i takon rolit të Veselit, ai ka thënë se funksioni i tij ishte si ministri e jashtme që duhej të komunikonte me ndërkombëtaret dhe ishte pjesë e një grupi që punonin në diasporë.

“Më sa kisha kuptuar unë ai ka qenë pjesë e këtij grupi. Grupi i personave që punoni në diasporë, kryesisht në Zvicër. Xhavit Haliti ishte një prej personave të tjerë edhe shumë të tjerë syresh të cilët udhëheqja e LPK-së kishte vendosur që t’i rikthente në rajon në mënyrë që të shfrytëzonin këto mundësi që në njëfarë forme të krijonin njëfarë udhëheqje, udhëheqje politike. Udhëheqje ndaj policisë rajonale. Pra, në thelb kjo ishte analiza jonë”, ka thënë ai.

Byrnes ka thënë se nga këta persona që sipas tij kanë qenë të pabindur përpiqeshin të krijonin një ushtri koherente që mund të kontrollohej dhe përfaqësohej.

“Ne besonim dhe përpiqeshim që nga këta persona të pabindur, nga kjo milici të krijonim një ushtri koherente, tamam një ushtri që ishte në gjendje të kontrollohej por edhe të përfaqësohej prej tyre përpara komunitetit ndërkombëtare”, ka thënë ai.

Ndërsa për UÇK-në në tërësi ka pohuar se në thelb mbetet një grup i personave të pabindur që drejtoheshin nga komandantet e zonave të cilët kishin shumë pak kontroll nga Shtabi i Përgjithshëm.

“Po. Por, do të shtoj diçka që në fakt është analiza ime që mund ta kem pasuruar me informacione që i kam marrë pas luftës nga persona që dinin më shumë seç dija unë, persona të zonës që dinin më shumë seç dija unë. Po i referohem si zona të milicisë unë këtyre. Kishin marrëdhënie të ndryshme me shtabin e UÇK-së qendrorin”, ka thënë Byrnes.

Ai ka thënë se këto marrëdhënie vareshin nga burimet që kishin zonat, raporton “Betimi për Drejtësi”.

“Këto marrëdhënie vareshin në burimet, veçanërisht me kanë thënë e edhe disa prej kolegëve të mi iu kanë thënë se komandantët e zonave si Ramush Haradinaj, Remi në zonën e Llapit se ata kishin burimet e veta. Kishin vetë financim që iu vinte nga donatorët. Nuk e di se kush ishin këta dhe nga ishin, por kishin armë në zonën e Llapit. Veçanërisht, ‘Remi’ dhe zëvendësi i tij, Nuredin Ibishi na kanë thënë se ata i blinin armët nga një kolonel në Nish. Disa nga zonat e tjera nuk i kishin të njëjtat mundësi. Qoftë për shkak të vendndodhjes gjeografike apo që nuk kishin financim nga donatoret. Pra, zonat e pasura ishin më të pavarura dhe me të shkëputura nga Shtabi i Përgjithshëm”, ka thënë ai.

Ai ka pohuar se funksioni i dyfishtë mendonin që kishte ky grup në të cilin përshihej edhe Veseli ishin dërguar në Kosovë që të krijonin një strukturë komanduese qendrore e që nuk u arrit asnjëherë dhe varej më shumë nga zonat.

“Unë do thosha që deri në mars të 1999-tës të paktën ngeli në punë e sipër kjo gjë”, ka thënë ndër tjerash dëshmitari.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Kryetari i Prishtinës, Përparim Rama, ka reaguar pasi Elza Ujkani,…