Katër lëvizjet e studentëve që ndryshuan botën

16 dhjetor 2018 | 19:15

Disa nga lëvizjet më të rëndësishme sociale në botë i detyrojnë suksesin e tyre aktivistëve të studentëve të cilët kanë ndërmarrë veprime në mbështetje të një arsyeje të drejtë.

Kur e përdorni zërin, mund ta ndryshoni botën dhe historia është e mbushur me shembuj të studentëve që veprojnë. Këtu janë katër pikat kryesore të udhëhequr nga studentë nga e gjithë bota.

Lëvizja për të Drejtat Civile – Shtetet e Bashkuara, 1960

Studentët dhe udhëheqësit e të rinjve nxitën lëvizjen amerikane për të drejtat civile që nga fillimi. Gjashtë vjet pasi Gjykata Supreme e SHBA vendosi që ndarja e shkollave publike të ishte jokushtetuese, katër studentë me ngjyrë nga Kolegji bujqësor dhe teknik i Karolinës së Veriut u ulën në një drekë me “të bardhët” në Greensboro, NC për të protestuar ndaj përjashtimit racor të zezakëve. Momenti nxiti një lëvizje.

Disa ditë më vonë, studentët u kthyen në të njëjtën drekë me 300 studentë të tjerë, dhe së shpejti aktivistët po organizonin ulëse dhe demonstrata të tjera në pothuajse çdo qytet të madh në Jug. Veprimet e atyre liderëve zezakë të rinj dhe më pas i një grupi të panumërt të tjerëve që ndoqën shembullin e tyre hapën rrugën për kalimin e Aktit të të Drejtave Civile të vitit 1964, duke nxitur përparimin aty ku disa e mendonin të pamundur.

Revolucioni i kadifenjtë – Çekosllovaki, 1989

Revolucioni i kadifenjtë ishte një lëvizje jo e dhunshme, e udhëhequr nga studentët, duke protestuar ndaj qeverisë njëpartiake të Partisë Komuniste të Çekosllovakisë. Pas shtypjes brutale të një demonstrate studentore në Pragë më 17 nëntor 1989 (Dita Ndërkombëtare e Studentëve), shpërthyen protesta masive dhe greva në të gjithë vendin, shumë që ndodhnin në kampuset e kolegjeve.

Vetëm shtatë ditë pas protestës fillestare, udhëheqësit kryesorë të Partisë Komuniste dhanë dorëheqjen për shkak të lëvizjes jashtëzakonisht të suksesshme. Një muaj më vonë, shteti njëpartiak u çmontua dhe Çekosllovakia mbajti zgjedhjet e para demokratike që nga viti 1946, vitin e ardhshëm. Kjo ngjarje cilësohet si një nga transferimet jo të dhunshme të pushtetit më të suksesshëm në historinë botërore.

Imazh i ngjashëm

Anti-Apartheid – Afrika e Jugut, 1970-94

Afrika e Jugut kishte një sistem zyrtar të ndarjes racore të institucionalizuar nga viti 1948-91, i njohur zakonisht si aparteid (“apartness” përkthyer nga Afrikaans). Gjatë kësaj periudhe, afrikanët e zinj u ballafaquan me diskriminim, diskriminim politik dhe madje me dhunë serioze politike. Fillimi i fundit të aparteidit u shënua nga kryengritja Sowetu – një seri protestash të udhëhequr nga studentë zezakë në vendbanimin Sowetu të Afrikës së Jugut. Rreth 20,000 studentë morën pjesë në protesta në përgjigje të kërkesave të gjuhës afrikane për studentët zezakë, një gjuhë e lidhur me shtypësit e bardhë.

Protestuesit u përballën me brutalitet të rëndë policor kur u qëlluan me gaz lotsjellës dhe plumba, duke vrarë rreth 176 protestues. Tragjedia çoi në një rritje të demonstratave në Afrikën e Jugut dhe nxiti lëvizjet anti-aparteide në nivel ndërkombëtar. Studentët e Universitetit në Mbretërinë e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera u bashkuan me lëvizjen dhe mbajtën demonstrata të tyre, duke u bërë thirrje universiteteve të tyre që të hiqnin dorë nga institucionet e Afrikës së Jugut që mbështetën aparteidin. Lufta kundër aparteidit vazhdoi derisa legjislacioni i aparteidit u hoq në vitin 1991 dhe Afrika e Jugut shënoi zgjedhjet e para multi-raciale.

Fushata e elektrifikimit të Afrikës – Shtetet e Bashkuara, 2013

Protestat dhe demonstratat masive kanë tendencë të ndodhin kur teknikat e tjera të avokimit të dështojnë, por studentët në të gjithë Shtetet e Bashkuara kohët e fundit treguan se fushata e avokimit në nivel lokal mund të funksionojë. Lufta për t’i dhënë fund varfërisë energjetike filloi në 2013 me një udhëtim avokimi tre vjeçar.

Qindra studentë protestuan, dhe më pas krijuan një projektligj për Elektrizimin e Afrikës. Ky projekt-ligj partiak, i cili u nënshkrua në ligj më 8 shkurt 2016, synon të sigurojë më shumë se 30,000 megavat energji elektrike më të pastër dhe më efikase për 50 milionë njerëz që jetojnë në Afrikën subsahariane. Megjithatë, studentët e kolegjit vazhduan luftën kundër varfërisë energjetike dhe tani energjia elektrike po dorëzohet në fushat kryesore në Afrikën Sub-Sahariane nën projektin Power Africa!/scantv

 

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Futbollisti shqiptar Xherdan Shaqiri ka qenë vendimtar në fitoren e…