Ku qëndrojnë të gjithë avionët që tani nuk përdoren më?

17 prill 2020 | 11:40

Avionët që lidhin botën, bashkojnë familjet dhe hapin na sytë në horizonte të reja, janë të ulur në tokë.

“Në Mars, ne zakonisht do të prisnim të kishim midis 175,000 dhe 180,000 fluturime totale në ditë,”- shpjegon Ian Petchenik nga faqja e internetit e ndjekjes së fluturimeve FlightRadar24. “Në çdo kohë, kjo është zakonisht midis 10,000 dhe 15,000 fluturimeve. Këto numra kanë rënë ndjeshëm në vetëm 64.522 të regjistruara më 29 mars.”

Shumica e avionëve, që rregullisht do të ishin në ajër, janë në tokë. Dhe në krye të një numri të madh të problemeve ekonomike dhe logjistike që paraqitet për linjat ajrore, punonjësit dhe pasagjerët, ka një problem tjetër që duhet të merret në konsideratë: ku mund t’i ruajnë linjat ajrore avionët?

Përgjigja, thonë ekspertët, është një tablo e përzier që varet nga vendndodhja, lloji i avionit dhe kapaciteti inxhinierik për vende në avion.

Nuk ka hapësirë ​​të mjaftueshme në shumicën e aeroporteve qendrore globale për të parkuar të gjithë avionët.

“Disa linja ajrore janë duke përdorur hapësira të veçanta për ruajtje,”- shpjegon Petchenik. Southëest dhe Delta Air Lines, thotë ai, janë duke ruajtur mbi 50 avionë në Victorville, një ish-bazë ajrore amerikane në Kaliforni që tani shërben si një qendër logjistike për biznesin, ushtrinë dhe aviacionin e mallrave.

Linjat ajrore më të mëdha po grumbullojnë avionët e ngjashëm së bashku dhe disa kanë nevojë për mirëmbajtje të caktuar.

Tarifat që një kompani ajrore paguan për të parkuar aeroplanët e saj varet nga sa i përshtatshëm është lokacioni. Hapësira në aeroporte më të mëdha dhe më të rëndësishme ka tendencë të jetë më e shtrenjtë dhe gjithashtu është e kufizuar.

Ekzistojnë specifikime të qarta nga prodhuesit e avionëve se çfarë duhet të bëhet për parkim afatshkurtër në lidhje me disa ditë apo edhe deri në disa muaj. Për një avion A320 (një avion me distancë të shkurtër dhe të mesme që zakonisht fluturon ndërmjet një dhe pesë orëve, duke mbajtur deri në 186 pasagjerë), për shembull, kjo nënkupton mbulimin e motorëve dhe sensorëve, kullimin e lëngjeve (vaj, ujë dhe vajguri) , duke shkëputur furnizimin me energji elektrike dhe bateritë.”

Në varësi të kushteve të motit, mund të shtohet më shumë punë, si mbrojtja e avionëve nga ngricat ose erërat e forta. “Në rast të periudhave më të gjata të mosveprimit, mund të jenë të nevojshme masa shtesë, të tilla si mbulimi i dritareve dhe dyerve. Nëse nuk kemi mjaftueshëm mbulesa për motorët, mund të përdret letër alumini. “- ka thënë ai.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Qendra e Koresë së Jugut për Kontrollin dhe Parandalimin e…