Kur moda takohet me ndjeshmërinë: Filantropia moderne e Roderika Ukellit

02 tetor 2023 | 10:59

Roderika Ukelli është një nga ato vajzat e reja që kanë një zemër të madhe dhe një dëshirë për të ndryshuar normat e vendosura, thotë ajo për revistën ndërkombëtare Glamour Bulgaria. 

Mund të themi me siguri se filantropia është lëkura e saj e dytë. E lindur në Kosovë, në moshën 2 vjeçare ajo filloi karrierën e saj si këngëtare dhe modele, duke përdorur këtë platformë për të shpalosur ndjeshmërinë që drejton ëndrrat e saj. Në moshën vetëm 7-vjeçare, Roderika organizoi një koncert falas për fëmijë – i pari i këtij lloji në Kosovë. Në moshën 10-vjeçare, ajo shkroi një këngë të titulluar “Differenca”, videoja e së cilës shfaqte fëmijë me autizëm dhe  si rezultat kënga mori një mbulim të madh mediatik, thotë ajo per revistën Glamour.

Megjithatë, këto paraqitje të hershme janë vetëm fillimi. Më vonë, ajo u përfshi si ambasadore e vogël në “Filantropistët e Kosovës” – një organizatë joqeveritare që mbledh fonde për jetimët dhe fëmijët me nevoja të veçanta. Roderika u bë bashkëorganizatore e dy eventeve për mbledhjen e fondeve ku interpretoi këngët e saj live për fëmijët. Në moshën 19-vjeçare, ajo themeloi “The Change Foundation” – një fondacion që do të punojë për të përmirësuar jetën e grave, fëmijëve dhe personave me nevoja të veçanta në Republikën e Kosovës. Jeta e saj e çon në Amerikë, ku është studente me kohë të plotë në Universitetin e Majamit, duke pritur të diplomohet këtë vit. Qëllimi i Roderikës është të kapërcejë hendekun midis SHBA-së dhe Kosovës përmes projekteve të saj për të ndihmuar ata që kanë nevojë në vendin e saj, potencon ajo.

Ne i afrohemi Roderikës për të na treguar më shumë për rrugën e jashtëzakonshme të filantropisë që ajo ka nisur, vështirësitë me të cilat është përballur si një grua e re, e fokusuar dhe e përkushtuar dhe projektet e ardhshme që do të shënojnë rrugën e saj krijuese dhe profesionale. Kjo është intervista për Glamour.

Glamour: Na tregoni më shumë për veten tuaj. Çfarë ju pëlqen në atë që bëni?

Roderika: Jam rritur në një vend të vogël në Evropën Juglindore të quajtur Kosovë, që është atdheu i yjeve si Dua Lipa dhe Rita Ora. Për fatin tim, edhe unë kam qenë pjesë e jetës performuese që në moshën 2-vjeçare, kur kam filluar karrierën time në këngë dhe modeling. Pasi hyra në shkollën e mesme, u transferova në Shtetet e Bashkuara dhe u diplomova në moshën 16 vjeçare. Tani jam në semestrin e fundit në Universitetin e Majamit, ku studioj Shkenca Politike dhe Marrëdhënie Ndërkombëtare, dhe së fundi kam krijuar një fondacion përsëri në atdheun tim. Ky fondacion quhet “The Change Foundation” dhe qëllimi i tij është të krijojë projekte dhe ngjarje për mbledhjen e fondeve për të ndihmuar jetën e grave, fëmijëve dhe atyre me nevoja të veçanta. Unë jam vërtet i bekuar që kam qenë në gjendje të hap këtë themel dhe të bëj diçka që e dua aq thellë, pasi nuk ka asnjë aspekt të tij që nuk e dua. Jam e bindur se puna e palodhur që po bëj për këto projekte do të shpërblehet dhe do të mund t’ia kthej komunitetit tim.

Glamour: Si do ta përshkruanit punën tuaj? Cila është marka juaj tregtare?

Roderika: Puna ime është diçka që më jep shumë kënaqësi, pasi krijimi i projekteve dhe puna për të ndihmuar njerëzit në nevojë është diçka për të cilën jam shumë i pasionuar. Unë punoj në filantropi që në moshën 11-vjeçare, kur fillova të punoj vullnetar dhe të bëhem pjesë e projekteve për ndërtimin e shtëpive dhe kampeve për fëmijët dhe ata me nevoja të veçanta. Kjo lidhet me markën time tregtare, e cila në thelbin e saj besoj se është autenticiteti dhe kthimi. Së pari, unë besoj në të qenit i vërtetë me veten time dhe me të tjerët, dhe kjo autenticitet është themeli mbi të cilin ndërtoj marrëdhëniet dhe ndërveprimet e mia. Përpiqem të jem i sinqertë, transparent dhe i sinqertë në të gjitha marrëdhëniet e mia, dhe kështu veproj edhe në punën time, duke u siguruar që gjithçka të bëhet me vërtetësi, me pasion e dashuri.

Glamour: Jam i sigurt që ka shumë, por cilat janë momentet tuaja të preferuara të karrierës?

Roderika: Unë kam qenë në sy të publikut në vendin tim – Kosovë – që nga mosha 2 vjeçare si këngëtare, modele dhe ambasadore në bamirësi. Ka shumë momente në karrierën time që i vlerësoj shumë, por momenti im i preferuar ishte kur mbajta koncertin tim të parë në moshën 7-vjeçare dhe është diçka që ka zënë një vend shumë të veçantë në zemrën time deri më sot. Arsyeja është sepse fondet që ne mblodhëm nga ai koncert, shkuan për bamirësi që merreshin me jetimët dhe më hapën ngadalë sytë drejt botës së filantropisë. Gjithashtu, ishte një ndjenjë e mahnitshme të isha në gjendje të performoja para qindra njerëzve në një moshë kaq të re dhe të ndjeja dashurinë që dhanë fansat e mi, të cilëve u jam përjetësisht mirënjohës – ishte vërtet ndjenja më e mirë.

Glamour: Cilat janë sfidat më të mëdha me të cilat jeni përballur në aspektin profesional?

Roderika: Si çdo gjë tjetër në jetë, ka shumë sfida me të cilat jam përballur në aspektin profesional, më e madhja prej të cilave është potencialisht mosha ime. Për shkak të faktit se unë jam ende vetëm 20 vjeç, njerëzit priren ta gjykojnë një libër nga kopertina e tij. Megjithatë, jam mirënjohës që kam qenë në gjendje ta kapërcej këtë pengesë çdo herë dhe të tregoj se sa shumë kujdesem për projektet e mia përmes punës së palodhur dhe këmbënguljes.

Glamour: Cila është e vetmja gjë që duhet të bëni përpara se të fillojë dita juaj e punës dhe pse?

Roderika: Gjëja ime e preferuar për të bërë përpara se të filloj një ditë pune është diçka që kam marrë kohët e fundit, dhe ajo është ditari. Unë besoj se shkrimi i gjërave për të cilat jeni mirënjohës është vërtet i rëndësishëm pasi bota ndonjëherë mund të jetë dërrmuese dhe është e rëndësishme të mbani mend se sa gjëra keni në jetën tuaj. Ndonjëherë lista juaj do të jetë konsistente me gjëra më të mëdha, herë të tjera me gjëra më të vogla – gjëja e rëndësishme që duhet të mbani mend është të jeni mirënjohës dhe të vendosni synime për veten tuaj, pasi gjithmonë duhet të përpiqeni të bëni dhe të jeni më të mirë. Suksesi nuk është linear, por me kalimin e kohës, puna e palodhur gjithmonë shpërblehet.

Glamour: Çfarë keni parë/dëgjuar/lexuar kohët e fundit që ju ka frymëzuar?

Roderika: Libri im i preferuar që kam lexuar kohët e fundit është “Murgu që shiti Ferrarin e tij” nga Robin Sharma, i cili është një libër që thekson rëndësinë e paqes dhe lumturisë së brendshme. Personazhi kryesor i librit vendos të shesë Ferrarin e tij dhe të gjitha pasuritë e tij materiale, gjë që shërben si një kujtesë se thjeshtimi i jetës suaj mund të çojë në lumturi më të madhe – rrëmuja e materializmit shpesh shpërqendron nga ajo që ka vërtet rëndësi. Libri i mëson lexuesit të vlerësojnë bukurinë e çdo momenti dhe të jetojnë të tashmen. Për më tepër, arsyeja kryesore pse ky libër më frymëzoi është sepse ideja për t’u kthyer dhe për t’u shërbyer të tjerëve është e përhapur në libër; Udhëtimi i personazhit kryesor përfundimisht e çon atë të ndajë mençurinë e tij dhe të ndihmojë të tjerët të gjejnë rrugët e tyre drejt përmbushjes. Në përgjithësi, ky libër është një lexim mahnitës që i inkurajon lexuesit të reflektojnë mbi jetën e tyre, të bëjnë ndryshime pozitive dhe të kërkojnë përmbushje përmes një ekzistence të ekuilibruar dhe të qëllimshme, të gjitha duke vlerësuar paqen e brendshme, shëndetin, njohuritë dhe marrëdhëniet, të cilat janë të gjitha shumë të rëndësishme për jetën. mësimet.

Glamour: Kur nuk jeni duke punuar, çfarë ju merr shumicën e kohës?

Roderika: Duke qenë se aktualisht jetoj në Majami pasi po diplomohem në dhjetor të këtij viti, një nga gjërat e mia të preferuara për të bërë këtu është të shkoj në plazh, pasi lidhja ime me natyrën është diçka që e kam gjithmonë parasysh. Më pëlqen gjithashtu të lexoj, të shkoj në joga ose pilates dhe të takohem me miqtë e mi dhe njerëz të rinj. Shoqërimi dhe takimi me njerëz të rinj është diçka që më pëlqen absolutisht, pasi besoj se njerëzit janë vënë gjithmonë në jetën tonë për të mësuar prej tyre dhe për të na dhënë mësime. Sa herë që nuk jam në shkollë, më pëlqen të udhëtoj dhe të vizitoj vende të reja, pasi eksplorimi i kulturave të reja është diçka që më pëlqen.

Glamour: Na tregoni më shumë për punën tuaj avokuese dhe projektet për të cilat jeni krenare?

Roderika: Siç e përmenda më herët, së fundi kam themeluar një fondacion në Kosovë të quajtur “The Change Foundation”. Grupi ynë i parë i synuar për projektet në këtë fondacion janë gratë dhe përmes projekteve tona, ato do të kenë mundësinë të fuqizohen për të udhëhequr dhe marrë pjesë në sistemet e qeverisjes; ata do të jenë në gjendje të bëjnë jetë pa të gjitha format e dhunës dhe do të fuqizohen të kenë autonomi pune dhe ekonomike. Së dyti, ne do t’i ndihmojmë fëmijët, pasi përmes projekteve dhe mundësive tona vullnetare, do t’u japim fëmijëve mundësinë të mbijetojnë, të lulëzojnë dhe të përmbushin potencialin e tyre, që nga fëmijëria e hershme deri në adoleshencë. Së treti, një nga grupet tona më të synuara janë personat me nevoja të veçanta, qofshin ata fëmijë apo të rritur. Ne synojmë të zvogëlojmë stigmën që lidhet me njerëzit me nevoja të veçanta dhe fondet e mbledhura për ta do të shkojnë drejt projekteve të përdorura për të fuqizuar dhe krijuar mundësi – në mënyrë që ata të kenë një fjalë të barabartë në komunitet. Kam disa projekte për të cilat kam punuar së fundmi brenda këtij fondacioni dhe jam shumë i emocionuar që së shpejti t’i zbuloj ato për të gjithë.

Glamour: Çfarë është diçka që njerëzit do të habiteshin të dinin për ju?

Roderika: Qentë shumë i dua.  Aq i dua saqë kam qenë vullnetare në një strehë qensh gjatë gjithë shkollës së mesme. Shpresoj se një ditë së shpejti do të kem kohë të kem qenin tim!

Glamour: Cilat janë disa nga synimet tuaja për këtë vit?

Roderika: Edhe pse ky vit po përfundon, më kanë mbetur edhe disa synime për të realizuar, i pari prej të cilëve është diplomimi im. Jam shumë i emocionuar që më në fund të marr Bachelorin tim në Shkenca Politike në Universitetin e Majamit në dhjetor. Duke filluar nga ajo kohë, unë do të punoj intensivisht për punën e fondacionit tim dhe disa projekte të tjera, kështu që jam e emocionuar të shoh se çfarë tjetër do të sjellë viti.

Fjalët Kyçe:

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Zhvillimet e fundit në Kosovë, ngjarjet tragjike dhe dështimet e…