Ky është aneksi i planit evropian që u pranua nga Kurti dhe Vuçiqi (dokument)

28 shkurt 2023 | 16:01

Një aneks marrëveshje për rrugën drejt normalizimit në mes të Kosovës dhe Serbisë, ka siguruar ekskluzivisht “Klan Kosova”, e në të cilin specifikohen pikat udhërrëfyese të zbatimit të ujdisë së planit evropian.

Sipas këtij aneksi, nenet e përcaktuara në planin evropian, hyjnë menjëherë në fuqi me nënshkrimin e marrëveshjes, përveç neneve 1,4,7, 8, 9 dhe 10.

Aneksi i marrëveshjes për rrugën drejt normalizimit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë udhërrëfyesi i zbatimit

1.Ky Aneks përbën një pjesë integrale të marrëveshjes.

2.Ky Aneks përshkruan sekuencën e ngjarjeve për zbatimin e marrëveshjes. Këto ngjarje rrjedhin nga detyrimet e Palëve të përmendura në nenet 1,4,7, 8, 9 dhe 10 të marrëveshjes. Të gjitha nenet e tjera do të hyjnë në fuqi me nënshkrimin e marrëveshjes.

3.Jo më vonë se 15 ditë pas nënshkrimit të marrëveshjes themelore, Ekipi Menaxhues do të mblidhet për të paraqitur draftin e parë të Statutit për të siguruar një nivel të duhur të vetë-menaxhimit për komunitetin serb në Kosovë në dialogun e lehtësuar nga BE-ja. pas së cilës palët do të fillojnë menjëherë negociatat për Statutin nën lehtësimin e BE-së.

4.Me paraqitjen e draftit të parë të Statutit dhe fillimin e negociatave për të, Palët do të mundësojnë zyrtarisht hyrjen në fuqi menjëherë: a) Njohjen reciproke të dokumenteve të tyre përkatëse dhe simboleve kombëtare (neni 1 (2) i Marrëveshja)); dhe b) Shkëmbimi i misioneve të përhershme në bazë të një marrëveshjeje paraprake mbi aranzhimet praktike (neni 8 i Marrëveshjes)

5.Palët angazhohen të finalizojnë negociatat dhe të bien dakord për statutin në një afat kohor të përshpejtuar, por jo më vonë se afati i përmendur në nenin 8 të Aneksit. Kosova zotohet të sigurojë qëndrueshmërinë ligjore të Statutin e rënë dakord dhe ta miratojë atë duke miratuar një dekret.

6.Brenda 30 ditëve pas nënshkrimit të marrëveshjes, Palët do të krijojnë: Komitetin e Përbashkët për të monitoruar zbatimin e Marrëveshjes, të kryesuar nga BE (neni 10 (1) i Marrëveshjes) dhe do të bien dakord për Termat e Referencës së Komiteti.

7.Brenda 30 ditëve pas themelimit të Komitetit të Përbashkët, Kosova do të zyrtarizojë statusin e Kishës Ortodokse Serbe në Kosovë dhe do të fillojë procedurat e brendshme për mbrojtjen e objekteve të trashëgimisë fetare dhe kulturore serbe sipas dialogut të lehtësuar nga BE-ja (neni 7 2) të marrëveshjes).

8.Brenda 150 ditëve pas nënshkrimit të marrëveshjes, BE-ja, së bashku me donatorët e tjerë. Do të organizojë një konferencë të nivelit të lartë për të miratuar një paketë speciale për investime dhe mbështetje financiare, Neni 9 i Marrëveshjes). Asnjë pagim nga pakoja nuk do të bëhet përpara se lehtësuesi i BE-së të konkludojë se të gjitha dispozitat e këtij aneksi dhe nenit 4 të marrëveshjes bazë janë zbatuar plotësisht.

.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Zëvendëskryeministri i parë për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog i…