Laboratori emergjent, i ngarkuar me analiza të rasteve jo urgjente

28 janar 2018 | 14:42

Në Klinikën Emergjente të Qendrës Klinike Universitare të Kosovës stafi po ballafaqohet me probleme, në rastet kur pacientëve të shumtë u kërkohet t’i kryejnë analizat laboratorike. Laboratori aty, është menduar të jetë për rastet emergjente.

Por, pavarësisht kësaj, sipas doktorit Agron Muçolli, përgjegjës për laboratorin emergjent, shumica e analizave që kryhen aty, janë raste “të ftohta” (joemergjente), ç’gjë, sipas tij, e pamundëson realizimin e punës në mënyrë adekuate nga ana e laborantëve aty.

“Brenda ditës kemi deri në 150 raste e që është frekuencë e lartë. Kemi edhe testet urgjente që punohen, si infarkte, e të ngjashme. Ky është shërbim kujdestar, mirëpo është i stërngarkuar me raste jo emergjente, që ua zënë radhën atyre që janë vërtet raste emergjente, por që duhet të presin të hyjnë në serinë e punës. Kjo është një mbingarkesë e madhe”, ka thënë Muçolli.

Rastet joemergjente, ka theksuar ai, vijnë me udhëzim të mjekut, andaj edhe laborantët nuk mund t’i refuzojnë.

“Po ashtu, edhe kushtet e punës në laborator nuk janë si duhet. Por, brenda mundësive, sipas përgjegjësive, mundohemi t’i realizojmë të gjitha analizat laboratorike. Aparatura është mjaft e vjetërsuar dhe e amortizuar”, ka theksuar Muçolli.

Në anën tjetër, Shemsi Vesli, anëtar i Bordit drejtues të Shërbimit Spitalor Klinik Universitar të Kosovës, ka thënë për “Radion Evropa e Lirë” se duke e marrë parasysh rëndësinë e laboratorëve, ku në fakt është hapi i parë për nisjen e trajtimit të pacientëve, aty do të duhej të kishte pajisje të fjalës së fundit të teknologjisë.

“Është i stëngarkuar laboratori i Klinikës së Biokimisë, e sidomos ai i Emergjencës. Aty bëhen analiza të ndryshme dhe ka kërkesa që nuk janë në përputhje me sëmundjen. Kemi problem edhe me klinika, e që këtë shqetësim e kam ngritur edhe në instancat më të larta. Unë mendoj që një ndër prioritetet është që të përkrahet diagnostika dhe duhet të jetë fjala e fundit e teknologjisë, pasi këtu diagnostikohet pacienti”, ka thënë Veseli.

Sipas Veselit, aktualisht në këtë laborator po punohet me aparaturë të stërvjetruar që nuk i përmbush standardet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

“Fluksi është shtuar shumë pasi që jemi pajisur me reagentë(material i nevojshëm për kryerjen e analizave laboratorike). Standardi i ulët i qytetarëve bën që fluksi të jetë i papërballueshëm, pasi që në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës shuma që paguhet për këto analiza, krahasuar me spitalet private, është simbolike”, është shprehur Veseli.

Klinika Emergjente është qendër terciare referente për tërë Kosovën. Ndonëse e tillë, ajo në vazhdimësi është përballur me probleme të ndryshme, si mungesë barnash nga lista esenciale, mungesë stafit të mesëm, si dhe mungesë e hapësirës së nevojshme për trajtimin e pacientëve. Fluksi i pacientëve aty, siç thonë profesionistë shëndetësorë, shpeshherë është i papërballueshëm.

Fjalët Kyçe:

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Grupi parlamentar i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK) ka pranuar…