Në përvjetorin e Masakrës së Srebrenicës, kujtohet letra e famshme e Angelina Joliet që kishte shkruar gjatë vizitës në Bosnjë

11 korrik 2024 | 11:23

Angelina Jolie është një mike e dëshmuar e Bosnjës dhe Hercegovinës. Ajo foli për gjenocidin në Srebrenicë në disa raste dhe sot në përvjetorin e Masakrës së Srebrenicës, kujtohet letra e saj e vitit 2015.

Në vitin 2014, ajo vizitoi Qendrën Përkujtimore në Potoçare me ish-bashkëshortin e saj Brad Pitt.

Ajo vendosi lulen e Srebrenicës në pallton e saj, e cila është bërë në vitin 2011 për të siguruar që vuajtjet më të mëdha të njerëzve në Evropë pas Luftës së Dytë Botërore nuk do të harrohen dhe nuk do të përsëriten kurrë, dhe është një simbol i luftës kundër gjenocidit dhe vrasjeve të njerëzve.

Në vitin 2015, në 20 vjetorin e gjenocidit, aktorja shkruante se nuk do ta harronte kurrë atë moment kur kaloi në Potoçare.

Kjo është ajo që Jolie kishte shkruar në letrën e saj:

“Hapësira e ftohtë dhe e zbrazët, muret, historitë dhe kujtimet, lënë një gjurmë të pashlyeshme tmerri që depërton deri në kocka. Kjo e bën shikuesin të pyesë veten se si dikush mund të mbijetojë humbjen e familjeve të tyre në rrethana kaq të liga.

Megjithatë, si një kontrast i fortë me atë të keqe, pata mundësinë të takoj një mirësi të tillë – nënat e Srebrenicës dhe dinjitetin dhe mënyrën se si e përballojnë humbjen e tyre. Vendimi i tyre për të mos iu dorëzuar urrejtjes dhe hakmarrjes është një forcë e mendjes që më la pa fjalë.

Dhimbja e të mbijetuarve të luftës në Bosnje nuk do të largohet kurrë. Madje, atë e zmadhojnë ata që mohojnë pandjeshëm historinë. Për këtë arsye, është më e rëndësishme që të gjithë ne, si miq të popullit të Bosnjës, të sigurohemi që kujtimi i Srebrenicës të mos shuhet kurrë.

Ne duhet të qëndrojmë në Bosnje sot dhe në të ardhmen, në nderim të atyre që humbën jetën, por edhe në solidaritet me ata që vazhdojnë të vajtojnë për ta”.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Nënkampioni i Kosovës, Llapi do ta nis sonte aventurën në…