Përdorimi i antiviralëve mund të jetë duke nxitur evolucionin e COVID-it

25 shtator 2023 | 23:25

Një ilaç antiviral i përdorur për të trajtuar pacientët me COVID mund të jetë duke shkaktuar mutacione në virus dhe duke nxitur evolucionin e varianteve të reja.

Molnupiravir është krijuar për të ndryshuar coronavirus-in në shkatërrim, por studiuesit gjetën prova se virusi ndonjëherë mund t’i mbijetojë trajtimit, duke çuar në versione të mutuara që herë pas here përhapen te njerëzit e tjerë.

Nuk ka asnjë provë që molnupiravir të ketë prodhuar variante më të rrezikshme të COVID, por shkencëtarët thanë se mutacionet rritën diversitetin gjenetik të virusit në natyrë dhe ofruan më shumë mundësi për evolucionin e ardhshëm.

“Njerëzit kanë disa shqetësime rreth molnupiravirit dhe në një farë kuptimi kjo i bën ato më konkrete”, ka thënë Theo Sanderson, autori kryesor i studimit.

“Ne e dimë se këto viruse mund të jenë ende të gjalla pas një numri të konsiderueshëm mutacionesh dhe ato mund të jenë ende të transmetueshme në disa raste”, ka shtuar ai.

Sakaq, gjetjet janë të rëndësishme për vlerësimet e vazhdueshme të rreziqeve dhe përfitimeve të molnupiravir dhe barnave të tjera në zhvillim që funksionojnë në mënyrë të ngjashme.

Shkencëtarët ndërkohë sugjerojnë se molnupiravir mund të prodhojë herë pas here forma shumë të mutuara, por të qëndrueshme të virusit COVID.

Shenja e parë u shfaq kur studiuesit kërkuan bazat e të dhënave globale që përmbajnë më shumë se 15 milionë gjenomë të COVID.

Shkencëtarët gjetën mutacione karakteristike në viruse që nga viti 2022, pasi u prezantua molnupiravir.

Kur ilaçi ndryshon ARN-në e virusit, ai rrit përqindjen e mutacioneve specifike në rajone të caktuara të kodit gjenetik.

Përveç zbulimit të mutacioneve të nënshkrimit në viruset të marra nga pacientët, shkencëtarët zbuluan se këto ishin më të zakonshme në vendet që përdornin më shumë molnupiravir, si Britania e Madhe, Australia, SHBA-të dhe Japonia.

Analizat e mëtejshme zbuluan se mutacionet dalluese ishin më të zakonshme në virusin COVID të marrë nga pacientë të moshuar që kishin më shumë gjasa të trajtoheshin me ilaçin.

Studimi zbuloi se molnupiravir nuk uli rrezikun e shtrimit në spital ose vdekjes në mesin e pacientëve të vaksinuar me rrezik të lartë që përballeshin me variantin Omicron, por ai shpejtoi kohën e rikuperimit.

MSD, prodhuesi i molnupiravirit, ka thënë se ilaçi dëmton riprodhimin e virusit, gjë që reduktoi rrezikun e transmetimit.

“Autorët supozojnë se këto mutacione ishin të lidhura me përhapjen virale nga pacientët e trajtuar me molnupiravir pa prova të dokumentuara të atij transmetimi. Në vend të kësaj, autorët mbështeten në lidhjet rrethanore midis rajonit nga i cili u identifikua sekuenca dhe kornizës kohore të mbledhjes së sekuencës në vendet ku molnupiravir është i disponueshëm për të nxjerrë përfundimet e tyre”, ka shtuar kompania.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Opinionisti Vehbi Kajtazi, tha se nëse ish-nënkryetari i Listës Serbe…