Që nga ardhja e Kurtit në pushtet, Kosova nuk funksionon si republikë parlamentare

07 shkurt 16:19

Shkruan: Hisen Berisha

Raporti i kryeministrit me Kuvendin për temat e miratuara me ligj, Kushtetutë e rezolutë të Kuvendit, duhen trajtuar nga Gjykata Kushtetuese

Cili parlament në botë me sistem parlamentar do e kishte toleruar kryeministrin siç tolerohet ky kryeministër, në raport me kuvendin dhe sistemin shtetëror.

Si mund të dalë kryeministri i Kosovës me një plan dhe e konsideron bazë të mirë për bisedime, e nuk i nënshtrohet Kuvendit pra nuk e ka sjellë fare në kuvend. A është kjo republikë parlamentare, apo më keq, diktaturë komuniste? Pra po e ndryshon karakterin kushtetues të shtetit.

Kjo nuk është vetëm e papranueshme, por është ndryshim i karakterit kushtetues shtetëror, jo interpretativ, por funksional.

Pra, ky po ju thotë ejani në zyrën time dhe lexoje planin franko-gjerman!

Kjo nuk është heshtje e kryeministrit të Kosovës me Serbinë, por e shtetit.

Sot territori i Kosovës nuk kontrollohet nga institucionet e shtetit por nga qendra vendimmarrëse jashtë Republikës së Kosovës. E kjo është problematike. Është dashur që Gjykata Kushtetuese, të veproi pas deklaratave të kryeministrit, edhe pse deklarata e kryeministrit ishte vetëm vizive me zë e figurë.

Është dashur të obligohet ta sjell plan-marrëveshjen e përfolur për ta analizuar në Kuvend.

Kuvendi i Kosovës, duhet sa më parë ta çmontojë tradhtinë që po i bëhet institucioneve, kur qeveria, presidenca  e kryetari i kuvendit, e posedojnë një dokument e nuk e ka Kuvendi dhe deputetët.

Ky duhet të deponohet zyrtarisht në Kuvendin e Kosovës, i formalizuar me protokoll.

Nëse jo, atëherë të ndryshohet karakteri i formës së regjimit, e ta kthejnë në diktaturë komuniste, votat mund ti bëj ashtu siç i bleu për presidenten, edhe për ketë ndryshim.

Qëndrimi amerikan nuk është në këtë formë siç është prezantuar. E ka mbështetur planin në fjalë, për ta nxjerrë në sipërfaqe si përmbajtje.

Pasi të dal si përmbajtje, atëherë do të shohim qëndrimin amerikan. Nuk miraton ShBA-ja marrëveshje blanko.

Rikujtojmë se ambasadori dhe përfaqësuesit e lartë shtetërorë amerikan kanë thënë se marrëveshja midis Serbisë e Kosovës, që nuk e ka njohjen e pavarësisë së Kosovës, e ruan statuskuonë, e statuskuoja i intereson vetëm Putinit pra është interes rus.

Pra, kjo situatë nuk përbën interes as për ShBA-të dhe gjeostrategjinë për rajonin as për Kosovën. Ky plan mbetet ashtu siç ka sugjeruar DASh-i, interes rus, deri sa është në luftë, dhe e rrezikon protagonizmin rus në rajon. Ketë e përforcon fakti se sipas këtij plani, nuk ka njohje reciproke midis shteteve.

Ky ndryshim është vetëm pronë e një njeriu e ai është kryeministri Kurti. Pra këta kanë mundësi të manipulojnë kuvendin dhe ta ndryshojnë formën e regjimit nëse duan, kanë pare ende nga sponsoret e përfolur në aferën korruptive në diplomaci. Ka nga radhët e deputetëve shumicë një numër që paranë e interesin material individual i kanë para shtetit, kanë deficit të patriotizmit kushtetues dhe atij shtetërorë sepse nuk e kanë jetuar lindjen e shtetit të pavarur të Kosovës.

E me persona që punën e tyre të parë e kanë pozitën shtetërore, nuk kanë asnjë referencë personaliteti as autoriteti profesional, vështirë të kursehet shteti nga paligjshmëria e jo kushtetutshmëria. Kjo kategori do të provoj dhe bëj çdo kompromis qoftë edhe antishtet në emër të mbetjes sa më gjatë në pushtet. Fakti tjetër është se që nga ardhja në pushtet e Kurtit&Co, Kosova praktikisht nuk funksionon si republikë parlamentare.

Ka obligim kushtetues raportimin në kuvend e se bën, as para as pas bisedimeve. Realisht me kuvendin nuk e ka asnjëherë komunikimin qoftë me shkrim apo raportim të drejtpërdrejtë. Duhet të plotësohet ana formale e karakterit të shtetit në emër të funksionalitetit institucional ligjor e kushtetues. Nuk mund të ketë besim blanko siç e llogaritë ai në mendësinë tij dhe kategoria që e ka votuar.

Ai, nuk mund t’i trajtojë oponentët as opozitën si prone të tijën duke i krahasuar me bashkëpunëtorët e tij, siç bëri me kryetarin e LDK-së. Kjo mund të ndodh me ata që i ka në stafin e tij, por jo për partnerët qeverisës aq më pak me partitë opozitare. Edhe pse z. Abdixhiku, e ka kursyer nga vota e tij për ta rrëzuar nga Qeveria Kurti 1, megjithatë nuk mund ta trajtojë askënd si pronë, as procesin politik të dialogimit.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Pas tërmetit shkatërrues që preku ditën e djeshme zonën juglindore…