Qytetarët në Shqipëri gjatë karantinës shpenzuan 54 milionë euro më pak në kafene dhe restorante

22 shtator 12:19

Kafet dhe restorantet ishin të mbyllura për gati tre muaj, nga mesi i marsit deri në mesin e muajt maj, duke i detyruar shqiptarët të heqin dorë nga një ritual i përditshëm.

Teksa karantina detyroi shumëkënd që të rrinte në shtëpi, edhe shpenzimet për bare e restorante ranë në mënyrë drastike.

Sipas të dhënave zyrtare të INSTAT, indeksi i volumit të shitjeve të aktivitetit “Bar-restorante” ra me 55 për qind në tremujorin e dytë, në krahasim me të njëjtën periudhë të 2019-së. Në tremujorin e dytë 2019, ky indeks ishte rritur rreth 4 për qind me bazë vjetore.

INSTAT raporton se mesatarisht, aktiviteti i bareve e restoranteve qarkullon rreth 375 milionë euro deri 390 milionë euro në vit, sipas të ardhurave gjithsej raportuar në “Anketa Strukturore e Ndërmarrjeve 2018” dhe volumit të rritjes prej rreth 4 për qind në 2019-në. Mesatarisht çdo tremujor, shqiptarët shpenzojnë në kohë normale në bare e restorante rreth 95 milionë euro deri 97 milionë euro. Ndërsa në tremujorin e dytë 2020, në kulmin e karantinës rezulton të jetë shpenzuar rreth 54 milionë euro më pak për ritualin e përditshëm të kafesë, ose konsumit të pijeve e produkteve ushqimore nëpër restorante.

Mbyllja e bareve dhe restoranteve ndikoi negativisht dhe në punësim. Sipas të dhënave të INSTAT shkurtimet më të mëdha nga puna janë aplikuar nga sektori i bareve dhe restoranteve ku raportohet rënie e indeksit të punësimit më 31.8 për qind, e pasuar nga hotelet më 20.2 për qind dhe fabrikat me 12.8 për qind, në sektorin e akomodimit ushqimor (ku përfshihen baret e restorantet) ishin të punësuar rreth 50 mijë punonjës. Një rënie me rreth 32 ë e punësimit ka nxjerrë përkohësisht nga tregu i punës rreth 16 mijë persona.

Kafenetë dhe restorantet përbëjnë 16 për qind të totalit të ndërmarrjeve në ekonomi.

Sipas INSTAT, i cili publikon konsumin final të familjeve sipas grupeve kryesore, në 2018-në, viti i fundit kur janë në dispozicion të dhënat, shpenzimet totale për grupin e bare restorante e hotele ishin rreth 385 milionë euro, duke shënuar një nivel rekord dhe duke u rritur me 11 ë në raport me vitin e mëparshëm.

Shpenzimet për kafene, restorante dhe hotele përbëjnë 3.7 për qind të konsumit gjithsej. Shqiptarët shpenzojnë për kafe e restorante e hotele, më shumë sesa për arsimin, apo për pije e duhan.

Në raport me popullsinë, Shqipëria numëron 518 bare për çdo 100 mijë banorë, duke kapur rekord jo vetëm në Evropë, por edhe në botë. Ndërsa lë shumë pas vendet e Ballkanit Perëndimor.

Sipas përllogaritjeve të Monitor, bazuar në të dhënat e Eurostat mbi numrin e aktiviteteve të shërbimit të pijeve dhe numrit të popullsisë, numri i bareve në Bashkimin Evropian në vitin 2017 nuk ishte më i lartë se 115 bare për çdo 100 mijë banorë. /Monitor.al

 

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Në përvjetorin e rënies heroike të Fehmi e Xhevë Lladrovcit,…