Rritje marramendëse të çmimit të bukës dhe makaronave – pse po ndodh kjo në Itali?

02 nëntor 2021 | 21:56

Ndonëse për rritjen e çmimeve flitet prej kohësh, konsumatorët në Itali deri më tani nuk kanë vënë re konkretisht ndryshime të mëdha kur shkojnë në supermarket. Mirëpo, kur çmimi i miellit rritet me 38 për qind dhe i bukës me 11 për qind, është e vështirë të mos ndihet në buxhetin e familjes.

“Federsconsumatori”, një shoqatë që merret me lëvizjet e çmimeve në nivel kombëtar, prezantoi rezultatet më të fundit: nga marsi deri në tetor 2021, çmimi i miellit është rritur me 38 për qind për kilogram, ka kaluar 1 euro, makaronat integrale kushtojnë 2,90 euro dhe kilogram bukë 3.86 euro (është rritur me 11 për qind).

Pra, nuk janë rritur vetëm çmimet e energjisë elektrike, gazit dhe benzinës, por edhe ato që zakonisht sjellin në tryezë italianët, raporton “larepublica”.

Nga ana tjetër, “Assopanificatori” – Shoqata e Bukëpjekësve, do të thotë nga të gjithë ata që bëjnë bukë dhe që e shesin, ai beson se kjo nuk është diçka që italianët do ta ndjejnë veçanërisht duke marrë parasysh faktin se një person në atë vend ha rreth 80 gram bukë në ditë dhe dhjetë vjet më parë hante 250-280 gram.

Kryetari i asaj shoqate, Davide Trombini, ka deklaruar për të përditshmen Republika se çmimet e lëndëve të para janë duke u rritur vazhdimisht që nga fillimi i këtij viti dhe se janë munduar që konsumatorët të mos e ndjejnë këtë, por tani është bërë e pamundur.

Instituti Italian i Shërbimeve Bujqësore “Ismea” tregoi se, për sa i përket grurit të butë, d.m.th. ai që kthehet në miell për industrinë e bukës dhe ëmbëlsirave – në muajin shtator të vitit 2021, çmimet u rritën me 35 për qind krahasuar me muajin shtatorin 2020 dhe 10 për qind në gusht të vitit 2021.

Arsyet e rritjes së çmimeve

Arsyeja e parë që çoi në rritje të çmimeve është rritja e çmimit të transportit, veçanërisht për shkak të kontejnerëve që qëndruan për shkak të pandemisë dhe një rënie të lehtë të stoqeve, duke pasur parasysh se këtë vit kërkesa u rrit dhe oferta u ul.

Të korrat në Ukrainë ishin më të dobëta (minus 12.9 për qind se në vitin 2020) dhe Rusia reduktoi eksportet e saj për të mbajtur çmimet brenda kufijve të saj. Kjo është e rëndësishme për Italinë, sepse ata mbulojnë 36 për qind të kërkesës me grurin e tyre.

Sa i përket grurit të përdorur për të bërë miellin e makaronave, përveç rritjes marramendëse të çmimit të transportit në kontejnerë, që ka ndodhur në vitin 2020, një tjetër arsye e rritjes me 71 për qind nga shtatori i vitit të kaluar deri në të njëjtin muaj të këtij viti, ka qenë. është një korrje e dobët edhe në Kanada, për shkak të thatësirës së madhe, për shkak të së cilës u reduktuan eksportet.

Pra, konkludojnë nga “Isme”, logjistika, kushtet klimatike dhe vendimet politike të disa vendeve kanë çuar në rritjen e çmimit të miellit.

Nga ana tjetër, presidenti i “Federsonsumatori”, Roberto Giordano, beson se ka spekulime se dikush “pompon” çmimet për të shfrytëzuar momentin, ndaj do të donin të vendosnin kontroll dhe antitrust.

Rritja e çmimit nuk kaloi pa u vënë re nga “pastet” dhe “picat” e preferuara. Një kilogram miell në vitin 2020 në Itali kushtonte 0.79 cent, dhe tani 1.09 euro, buka është rritur nga 3.47 euro për kilogram në 3.86, krisur të lehta nga 2.35 në 2.39, një kilogram makarona “Foam” nga 1.64 në 1.72 euro, dhe e njëjta gjë është e vërtetë me spageti.

Makaronat integrale kushtojnë 2.18, dhe tani 2.90 euro, pica margarita 7 euro dhe tani 7.5 dhe “katër stinët” u rritën nga 9 euro në 9.50.

Rritje çmimesh në dukje të vogla, thuajse të padukshme, por për ata që merren me prodhimin dhe shitjen e makaronave, të mëdha, që në terma afatgjatë, krahas rritjeve të tjera të çmimeve, kërcënojnë të zbrazin kuletat italiane. /Telegrafi/

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Manchester United ka arritur të barazojë rezultatin ndaj Atalantas (1-1).…