Sa vota nevojiten për ta miratuar rezolutën për Srebrenicën?

23 maj 2024 | 07:49

Sot Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara do të votojë mbi propozimin për një rezolutë për të shpallur 11 korrikun si “Ditë Ndërkombëtare të Kujtimit dhe Përkujtimit të Gjenocidit të 1995 në Srebrenicë”.

Kundërshtarët e rezolutës për gjenocidin në Srebrenicë nga Serbia dhe Bosnja e Hercegovina. i njësisë së RS, si argumenti më i zakonshëm dhe më i rëndësishëm për opozitën, theksojnë se gjoja “nuk kontribuon në pajtim”.

Por kundërshtarët më të mëdhenj të rezolutës për gjenocidin në Srebrenicë, si Aleksandar Vuçiq, Ivica Daçiq dhe Milorad Dodik, në të kaluarën “punuan” për pajtimin duke u bërë të parët që u bënë një strehë e sigurt për kriminelët e luftës nga Bosnja dhe Hercegovina, duke vendosur pllaka me rrugë me emrin e kriminelit Mlladiq, duke mohuar gjenocidin dhe vendimet përfundimtare të gjykatave ndërkombëtare.

Kjo është e qartë për të gjithë komunitetin botëror, kështu që pas dorëheqjes së Vuçiqit, numri i vendeve që bashkësponsorizuan rezolutën u rrit në 38.

Të enjten gjithçka do të jetë çështje votimi dhe procedura. Gjermania dhe Ruanda janë sponsorët e rezolutës, pra vendet që bashkërisht iniciuan dhe hartuan tekstin e rezolutës. Më pas, 36 shtete anëtare të OKB-së u bënë bashkë-sponsor, domethënë vende që morën përsipër detyrën e prezantimit të draftit në të 193 shtetet anëtare të OKB-së.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Udhëtoi rreth 1 mijë e 500 kilometra, gjoja për të…