Sali Bashota, Poeti Laureat i vitit 2024 në “Netët Korçare të Poezisë”

29 maj 2024 | 17:50

25 dhe 26 maj 2024 qytetin e Korçës, Biblioteka Publike “Thimi Mitko”, me përkrahjen e Bashkisë Korçës dhe bashkëpunim me PEN Qendrën e Shqipërisë, organizuan edicionin 28-të Festivalit Ndërkombëtar AutorëveNetët Korçare Poezisë.

Hapja solemne e aktivitetit u me fjalët përshëndetëse nga Jorida Dhëmbi Tollkuçi, Drejtore e Bibliotekës Publike “Thimi Mitko” dhe nga Zamira Kita, Drejtore e Kulturës dhe Teatrit.

këtë festival morën pjesë poetë nga Shqipëria, Kosova, Zvicra, Italia, Sllovenia, TurqiaGreqia, Franca, Irlanda, Rumania, Maroku, cilët i lexuan poezitë e tyre, mes tyre si: Sadik Bejko, Ibrahim Berisha, Rafael Newman, Besnik Mustafaj, Muhsine Arda, Dalila Hiaoui, Binak Kelmendi, Liridon Mulaj, Sali Bashota, Entela Kasi, Barbara Pogaçnik, etj.

këtë vit Pema simbolikepoezisë, u mboll Lëndinën e Poetëve”, lulishtenVangjush Mio” nga Sali Bashota, i cili u shpall Poeti Laureat i vitit 2024.

Gjatë dy ditëve u zhvilluan aktivitete shumta Bibliotekën Publike “Thimi Mitko”, Shtëpinë Muze “Vangjush Mio”, Muzeun “Gjon Mili”, Muzeun e Artit Mesjetar etj., ku u organizua debati për jetën dhe veprën e Nazim Hikmetit, pastaj u promovimi i kompletit veprave Basri Çapriqit, bashkëbisedimi me Besnik Mustafajn, biseda midis autorëve Ahmet Prençi, Liridon Mulaj, Entela Kasi, Enerestina Gjergji Halili, trajtimi i temës “Letërsia si atdhe universal i njerëzimit”, etj.

këto aktivitete me fjalët e tyre u paraqitën: Gunei Ozkilinic, Rozana Belli, Sadik Bejko, Ibrahim Berisha, Sali Bashota, Jorida Dhëmbi Tollkuçi, Enerestina Gjergji Halili, Entela Kasi, Ahmet Prençi, Liridon Mulaj, Mariana Gorzyca, Daniela Stoica, etj.

Juria profesionale përbërjeEntela Kasi, kryetare, Rafael Newman, anëtar ndërkombëtar dhe Enerestina Gjergji Halili, anëtare, ndau çmimet tradicionale Netëve Korçare Poezisë”.

Çmimi Special, Barbara Pogaçnik nga Sllovenia, Çmimi Asdreni, Mariana Gorczyca nga Rumania, Çmimi Dritëro Agolli, Guney Ozkilinç nga Turqia, Çmimi Poezia e bukur, Liridon Mulaj, Kurora e poezisë, Besnik Mustafaj, Poeti Laureat për vitin 2024 Sali Bashota.

Me Mirënjohje për kontribute çmuara promovimin e kulturës kombëtare u nderuan: Haxhi Dede Edmond Brahimaj, Shtëpia Studio Kadare, Zamira Kita, Drejtore e Kulturës dheTeatrit dhe Kryetari i Bashkisë Devoll, Eduard Duro.

datën 27 maj, poetët vizituan Bashkinë e Devollit, ku u takuan me Eduard Duro. Po ashtu, vizituan disa vende trashëgimisë kulturore dhe historike. Ndërkaq mbrëmje u mbajt një orë e madhe letrare, shoqëruar edhe me një program kulturor.

kuadër këtyre aktiviteteve, PEN Qendra e Shqipërisë dhe PEN Qendra e Kosovës vlerësuan veprat e dy shkrimtarëve me Çmimet PEN. Milazim Krasniqi u nderua për veprën poetike Kujtimet luajnë me muadhe Ahmet Prençi për veprën prozëBrenga e prokurorit“.

Gjithashtu, u botua vëllimi antologjik dy gjuhë shqip-anglisht me titullinNjë diell i ri”, cilën përfshihen 34 poetë: Skënder Rusi, Albi Lushi, Aleksandër Çipa, Alfons Al Zeneli, Ahmet Prençi, Antonio Babliku, Besnik Mustafaj, Entela Kasi, Erenestina Gjergji Halili, Liridon Mulaj, Mimoza Kuchly, Rakela Zoga, Rozana Belli, Sadik Bejko (Shqipëri), Christas R. Tsiailis (Greqi), Billy Ramsell (Irlandë), Anna Lattanzi, LuccillaTrapazzo, Salvatore Nappa (Itali), Alketa Gashi Fazliu, Binak Kelmendi, Ibrahim Berisha, Lulzim Tafa, Milazim Krasniqi, Sali Bashota, Vlora Ademi (Kosovë), Dalila Hiaoui (Marok), Mariana Gorczyca (Rumani), Barbara Pogacnik (Slloveni), Rafael Newman (Zvicër), Filiz Civaner, Gunel Ozkilinç, Mesut Senol, Muhsine Arda (Turqi).

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Zyrtarizimi i Thiago Motta në bankinën e Juventusit do të…