Serwer: Qeveria e re malazeze është pro-serbe dhe pro-ruse

28 nëntor 2023 | 14:48

Duke komentuar situatën aktuale socio-politike në Mal të Zi, profesori në Universitetin Amerikan “John Hopkins”, Daniel Serwer, e ka karakterizuar qeverinë e re malazeze si pro-serbe dhe pro-ruse.

Ai gjithashtu thotë se nuk e di se sa mund të zgjasë pushteti i ri ekzekutiv në Mal të Zi dhe, siç shton ai, nuk është aq i sigurt se është aq i larmishëm sa mund të duket.

“Ata që pretendojnë se duan Evropën tani kanë bërë shumë pak për të treguar se ajo është prioriteti i tyre,” thotë Serwer.

Më herët nga ShBA u raportua se janë të shqetësuar për formimin e qeverisë, për shkak të koalicionit ZBCG, i cili nuk pasqyron vlerat perëndimore. Megjithatë, duket se as ShBA-ja dhe as BE-ja nuk kanë qenë proaktive në ndihmën dhe zgjidhjen e shkaqeve rrënjësore të tensionit në rajon.

Serwer vëren se kjo pakujdesi, nëse e lejojnë malazezët, mund të na çojë në Moskë dhe Beograd, në vend të Brukselit dhe Uashingtonit.

Mandiq do të ndikojë në politikën e jashtme të Malit të Zi

I pyetur se si mund të ndikojë zgjedhja e Andrija Mandiqit në postin e kryetarit të Kuvendit në kursin e politikës së jashtme të Malit të Zi, Serwer pret që kjo të ketë një ndikim të madh në politikën e jashtme të vendit.

“Por ka shumë të tjerë që duan ta çojnë Malin e Zi në Lindje, jo në Perëndim,” paralajmëron Serwer.

Duke komentuar deklaratën e presidentit të Ukrainës “se bota duhet t’i kushtojë më shumë vëmendje Ballkanit sepse ka informacione se Rusia do të sigurohet që një vend ballkanik të shkojë në luftë me një tjetër”, Server beson se Zelensky ka të drejtë.

Qëndrimi është se sa më shumë probleme të shkaktojë Rusia në Ballkan, aq më mirë do të jetë Putini.

“Subjektet ndërkombëtare kanë treguar pak guxim në përballjen me Rusinë dhe përfaqësuesit e saj në Ballkan,” beson Serwer.

Serwer ka paralajmëruar vazhdimisht për aktivitetet destabilizuese të Serbisë në rajon. Megjithatë, duket se presidenti i atij vendi, Aleksandër Vuçiq, ende gëzon mbështetjen e disa ambasadorëve.

Ai thekson se thekson se Mali i Zi, por edhe vendet fqinje, mund të kundërshtojnë ndikimet e dëmshme nga vendet fqinje, nëse dëshirojnë ta bëjnë këtë.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Plot 994 incidente antisemitike u raportuan në Gjermani në muajin…