A janë makinat elektrike vërtet ekologjike?

31 gusht 12:03

Përgjigja është sigurisht po nëse marrim parasysh marrëdhënien me kontekstin urban: makina elektrike prodhon më pak ndotje dhe më pak zhurmë se makina tradicionale.

Por duhet të pyesim edhe veten nëse kjo teknologji nuk e zhvendos ndotjen në zona të tjera gjeografike, ku prodhohet energji.

Sipas një studimi të kryer nga prof. Sandro Furlan i shkollës së mesme Enrico Mattei të Eni-t dhe nga prof. Michele Giugliano i Politeknikut të Milanos, kostot e shkaktuara nga 200 000 makina elektrike me një kilometrazh vjetor prej 5 000 km janë në çdo rast të paktën 3 herë më të ulëta se ato të numrit përkatës të makinave tradicionale me karburant.

Këto kosto në fakt janë llogaritur duke përfshirë parametra të tillë si: efikasiteti i motorit, kostot e nxjerrjes dhe përpunimit të burimeve të energjisë, kostot e prodhimit dhe prishjes së automjeteve, asgjësimi i përbërësve të tyre (bateritë), emetimi dhe shpërndarja në ajër e substancave toksike dhe ndikimi i tyre në shëndet, rendimentet bujqësore dhe materialet.

Pra, makinat elektrike janë më “ekologjike”, por përdorimi i tyre penalizohet nga kostoja e teknologjisë (një makinë e vogël tani kushton rreth 40 milionë) dhe nga distanca e reduktuar. Kështu duket se kjo teknologji herët a vonë do të braktiset në favor të teknikave të tjera më të lehta dhe më pak të kushtueshme, siç është makina me hidrogjen.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Finlanda do të reduktojë vizat turistike për rusët duke filluar…