Astronomët zbulojnë yllin me fushën magnetike më të fuqishme në univers

18 gusht 2023 | 22:02

Astronomët kanë zbuluar një yll që po kthehet në një nga magnetët më të fuqishëm në univers.

HD 45166 është 3000 vite dritë larg dhe u vu re nga shumë teleskopët të vendosur në të gjithë Tokën, për shkak të rrezatimit të lartë.

I pasur me helium, ky gjigant ndëryjor është disa herë më i madh se dielli ynë.

Por ekspertët janë më të interesuar për atë që e pret pas vdekjes, pasi ata besojnë se do të bëhet një magnetar.

Këta yje të vdekur super të dendur me helium bëhen me fusha magnetike ultra të forta, të cilat janë më të fuqishmet që ekzistojnë.

Ndërsa ato gjenden në të gjithë galaktikën tonë, astronomët nuk janë të sigurt se si formohen dhe shpresojnë se gjetja e një kandidati të mundshëm të ardhshëm do të hedhë më shumë dritë mbi origjinën e tyre.

Bazuar në të dhënat e mbledhura nga teleskopë të ndryshëm, HD 45166 ka një fushë magnetike prej 43,000 gauss, që e bën atë yllin masiv më magnetik të gjetur ndonjëherë.

Autori kryesor, Tomer Shenar i Universitetit të Amsterdamit, tha se zbulimi “mahnitës” ishte i pari i këtij lloji.

Nëse HD 45166 është do të bëhet një i tillë, ai para vdekjes së tij do të shkatërrohet nën gravitetin e vet dhe do të bëhet një yll neutron jashtëzakonisht kompakt me një fushë magnetike prej rreth 100 trilion gauss.

Nëse një magnetar do të ndodhej në një distancë si hëna, do të ishte mjaft i fortë për të fshirë të dhënat nga çdo kartë krediti në Tokë.

Për momentin, ka vetëm 31 magnetarë të njohur në univers, megjithëse astronomët dyshojnë se ka miliona të tillë joaktivë që presin të gjenden.

Gjetjet janë publikuar në revistën Science.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Porosia e kryeministres italiane Giorgia Meloni është zbatuar, lidhur me…