Bilanci i përmbytjeve, dëmet në 2017 disa herë më të rënda se në 2015

05 dhjetor 2017 | 10:22

Dëmet e shkaktuara nga përmbytjet e këtij viti në Shqipëri janë disa herë më të larta se sa në vitin 2015 kur kishte ndodhur përmbytja e fundit masive.

“Top Channel” ka krahasuar të dhënat zyrtare nga Ministria e Brendshme dhe Emergjencat Civile për bilancin e dy përmbytjeve.
Sipas shifrave, rezulton se këtë vit numri i shtëpive të përmbytura është 4700 ose gati 7 herë më i madh nga ai që ishte dy vjet më parë. Edhe sipërfaqja e tokës së përmbytur këtë herë është më e lartë. Sipas Ministrisë së Brendshme në vitin 2015 u përmbytën 9992 hektarë tokë, ndërsa këtë vit rezulton se sipërfaqja e përmbytur është 10 mijë e 622 hektarë. Dëmet këtë vit kanë qenë më të mëdha edhe në objektet publike. Sipas të dhënave këtë herë janë përmbytur 56 shkolla nga 16 që u përmbytën dy vjet më parë, ndërsa urat e dëmtuara kanë qenë 65 nga vetëm 10 që ishin në vitin 2015. I vetmi bilanc pozitiv nga krahasimi i dy përmbytjeve rezulton ai i bizneseve, të cilat këtë vit janë përmbytur më pak nga 300 që ishin në 2015-ën në vetëm 40 këtë herë.

Përse përmbytemi? Nga mbyllja e instituteve, te ndërhyrjet pa kriter në lumenj

Në fillim të këtij viti, qeveria shpërndau 61 ekskavatorë të rinj për bashkitë e vendit, të cilat sipas kryeministrit do garantonin ujitjen e tokave por dhe do të shmangin përmbytjet.
“Ambicia jone dhe objektivi ynë që do të realizohet brenda këtij viti është që të mos ketë asnjë parcelë ku uji të mos shkojë dhe kullimi të mos jetë i garantuar”, ka deklaruar kryeministri Edi Rama. Por kur nuk është mbushur asnjë vit nga mbërritja e flotës së ekskavatorëve siç e pati quajtur kryeministri Rama, Shqipëria është përmbytur sërish. Madje këtë herë dëmi është disa herë më i lartë. “Në radhë të parë duhet bërë një studim i plotë për të evidentuar gjendjen e argjinaturave. Kur është e mundur të bëhen riparime të argjinaturave, ndërsa atje ku mungojnë të ndërtohen argjinatura të reja”, s ka theksuar Vladimir Agalliu, ekspert hidroteknik për argjinaturat.
Dhimtër Vogli, i cili ka drejtuar Institutin e studimeve të bonifikimit, ka theksuar se shumë nga lumenjtë problematikë kërkojnë ndërhyrje në themel. “Argjinaturat e ‘Vjosës’ janë ndërtuar para 60 vjetësh. Por janë ndërtuar mbi bazën e kushteve që ishin atëherë, me vetëm 10 vjet vrojtime. Me mundësitë teknike që ishin atëherë. Sot janë mundësitë më të mëdha, qoftë tek ekskavatorët qoftë tek gërmimet. Së dyti në 60 vjet mund të ketë ndryshuar regjimi i lumit”, ka deklaruar Vogli.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Kryesia e Kuvendit të Kosovës është duke mbajtur mbledhjen e…