Borelli dhe Varhelji: Gjenocidi në Srebrenicë një nga momentet më të errëta të historisë moderne

10 korrik 2024 | 15:04

Përfaqësuesi i lartë i Bashkimit Evropian (BE) Josep Borel dhe komisionari Evropian për zgjerim, Oliver Varheji, kanë vlerësuar se “gjenocidi në Srebrenicë, 29 vjet më parë, është një nga momentet më të errëta në historinë moderne evropiane”.

“Është detyra jonë të nderojmë kujtimin e më shumë se 8 300 djemve dhe burrave që u vranë sistematikisht në kodrat rreth Srebrenicës”, kanë thënë zyrtarët e BE-së në një deklaratë të përbashkët.

Borelli dhe Varhejli u kanë bërë thirrje “liderëve të refuzojnë retorikën përçarëse dhe të veprojnë me të vërtetën, drejtësinë, besimin dhe dialogun”.

“Shërimi i plagëve të së kaluarës kërkon njohjen dhe mësimin e fakteve historike, nderimin dhe kujtimin e viktimave, identifikimin e atyre që janë ende të zhdukur dhe sjelljen e të gjithë autorëve para drejtësisë. Ky është çelësi për përballjen me rrënjët e urrejtjes që çuan në gjenocid. Ne duhet të ndërtojmë urat e pajtimit së bashku. Nuk ka vend mes nesh për ata që mohojnë gjenocidin, përpiqen të rishkruajnë historinë dhe lavdërojnë kriminelët e luftës”, kanë theksuar Borelli dhe Varheji.

Në njoftim është thënë se në mars të viti 2024, Këshilli Evropian ka vendosur të hapë negociatat e pranimit në BE me Bosnje dhe Hercegovinën (BiH).

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Në kuadër të procesit të digjitalizimit të shërbimeve, Ministria e…