Fshati kulturor Katara në Katar

11 shtator 22:29

Shkruan: Elmedina Ismajli

Katara është emri i vjetër i përdorur për t’iu referuar gadishullit Katarit hartat gjeografike dhe historike nga viti 150. Emri Katara u shfaq për herë parë hartat e Claudius Ptolemeut vitin 150, dhe pas u shfaq në Atlasin e Historisë Islame, ku hartat identifikuan popujt e Gadishullit Arabik mesin e shekullit dytë, po ashtu me këtë emër u përdor në hartat gjeografike dhe historike në fillim të shekullit të tetëmbëdhjetë,  në një hartë franceze për bregdetin e Gadishullit Arabik, ku emri Katara ishte shkruar në Katara në vend të Catara. Tani fshati Kulturor Katara është projekti më i madh kulturor shumëdimensional në Katar. Një vend ku njerëzit mblidhen për të përjetuar kulturat e botës, me teatro të bukura, salla koncertesh, galeri dhe objekte moderne, Katara synon të bëhet një udhëheqëse globale në aktivitetet multikulturore.

Kjo zonë kulturore tani më është kthyer në një zonë turistike e klasit të parë në shtetin e Gjirit të Katarit, dhe një nga vendet më të famshme të vizitave moderne, e cila vizitohet nga e gjithë bota.

Fshati Kulturor Katara u hap në tetor të vitit 2010 gjatë Festivalit të Filmit në Doha Tribeca, të cilin fshati e ka pritur që atëherë, dhe TEDx-në. Ate e plotësojnë objekte të ndryshme kulturore si:

Xhamia e Madhe Katara, e cila është një kryevepër arkitektonike,ecila i atribuohet projektuesit ndërkombëtar të xhamisë turke, ZeynepFadiloglu. Ndërsa dekorimi i saj u krye nga një numër specialistësh restaurimi të ardhur nga Pallati Dolmabahqe në Stamboll.

Në fshatin Katara gjejm disa organizata të Katarit që kan selitë qëndrore në këtë fshat, ndër to janë: Shoqëria e Inxhinierëve në Katar, Shoqëria e Katarit për Arte, Shoqëria Foto Katari, Qendra Kulturore për Fëmijë, Këshilli i Poetëve,. ShoqëriaTeatrore dhe Filarmonia e Katarit. Ndërtesat dhe objektet në Katara janë rregulluar jo rastësisht në mënyrë që të duken dhe të ndjehen si kultur tradicionale e Katarit. Ajo udhëhiqet nga Dr. Khalid bin Ibrahim Al-Sulaiti, drejtor i përgjithshëm i Fshatit Kulturor Katara.

Katara ndodhet në një zonë bregdetare,pranë plazhit turistik është një nga atraksionet më të mira për t’u vizituar në Doha.

Ajo dallohet nga kombinimi i argëtimit, kulturës, turizmit dhe bukurisë natyrore në një vend, dhe përbën një vend takimi për intelektualët, artistët dhe turistet.

Me plazhin e ngrohtë me rërë të lagjes për të shijuar sporte freskuese të ujit ose për të ecur në brigjet e plazhit, gjithashtu në te gjeni disa nga atraksionet

arkeologjike që shpalosin historinë e këtij rajoni të rëndësishëm në brigjet e Gjirit Arab.

Amfiteatri