Ja çfarë mund të bëjë ky robot

01 prill 2024 | 08:10

Një robot “humanoid” mund të parashikojë nëse dikush do të buzëqeshë një sekondë përpara se të buzëqeshë, dhe mund të simulojë të njëjtën buzëqeshje në fytyrën e tij. Krijuesit shpresojnë se kjo teknologji mund ta bëjë më realist ndërveprimin me robotët.

Megjithëse inteligjenca artificiale tani mund të imitojë gjuhën njerëzore në një shkallë mbresëlënëse, ndërveprimet me robotët fizikë shpesh bien në dështim, pjesërisht për shkak se nuk mund të përsërisin shenjat dhe sjelljet komplekse joverbale që janë jetike për komunikimin.

Tani Hod Lipson i Universitetit Columbia në New York dhe kolegët e tij kanë krijuar një robot të quajtur Emo që përdor modele të AI dhe kamera me rezolucion të lartë për të parashikuar shprehjet e fytyrës njerëzore dhe për t’i përsëritur ato.

“Mund të parashikojë nëse dikush do të qeshë rreth 0.9 sekonda përpara se të qeshë, dhe në të njëjtën kohë. Unë jam një robotik me përvojë, por po qesh me këtë robot”, thotë Lipson.

Emo përbëhet nga një fytyrë me kamera në sy dhe një lëkurë fleksibël plastike në të cilën janë ngjitur 23 motorë të veçantë me magnet. Roboti përdor dy rrjete nervore: një për të vëzhguar fytyrat e njerëzve dhe për të parashikuar shprehjet e tyre, dhe tjetri për të përcaktuar se si të prodhojë shprehje në fytyrën e tij, raporton Newsscientist.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Ditën e sotme parashikohet të mbajë mot shumë i ngrohtë,…