Këshilla si të gjeni punë më lehtë në Zvicër

02 nëntor 2021 | 07:57

Për të huajt, kërkimi i punës në Zvicër mund të duket dërrmues – por sipas ekspertëve vendi më i mirë për të filluar është me një mentalitet pozitiv

The Local foli me ekspertin me bazë në Gjenevë, Emilie Since nga TieTalent për qasjen më të mirë për kërkimin e punës si një e sapoardhur në tregun zviceran të punës.

Këtu, Since u ofron lexuesve këshillat e saj kryesore dhe një listë të burimeve të dobishme se ku të filloni kur kërkoni punë në Zvicër, përcjell albinfo.ch.

Sigurohuni që të dini gjithçka për lejet e punës

Sipas Since, gjëja e parë që duhet të bëni përpara se të filloni një kërkim pune është të mësoni më shumë për lejet e punës dhe kufizimet e tyre. “Duhet të kërkoni informacione rreth kushteve për të marrë një leje pune në Zvicër. Nëse keni shtetësi nga një vend i Bashkimit Evropian ose Shoqatës Evropiane të Tregtisë së Lirë, rruga do të jetë më e lehtë. Kini parasysh se ka një politikë kuotash për kombësitë e tjera të vendosura nga qeveria”, thotë Since.

Përditësoni CV-në tuaj dhe aplikoni për punë

Pasi CV-ja juaj të jetë gati, Since këshillon të mësoni më shumë rreth industrisë lokale për të cilën dëshironi të aplikoni dhe më pas të kërkoni punë në internet. Ka disa borde pune në Zvicër ku mund të gjeni mijëra vende pune në oferta.

“Një opsion tjetër do të ishte të dërgoni CV-në tuaj tek rekrutuesit, ka shumë në Zvicër – gjeneralist apo specialist. Dhe sigurohuni që profili juaj në LinkedIn të përditësohet dhe të përmbajë të gjitha fjalët kyçe të lidhura me pozicionin që po kërkoni”, thotë Since.

Bëhu pozitiv

Hulumtimet sugjerojnë se kur njerëzit ndihen të lumtur, ata priren të ndihen të sigurt, optimistë dhe energjikë dhe të tjerët i shohin ata të pëlqyeshëm dhe të shoqërueshëm – të gjitha tipare të shkëlqyera që duhet të kenë kur përpiqen të sigurojnë një punë. Since thotë se rrjetëzimi është thelbësor kur jeni duke kërkuar për një punë, veçanërisht në Zvicër, e cila është një vend i vogël.

“Përgatitni një listë të të gjitha ngjarjeve që ndodhin në fushën tuaj. Mund të hidhni një sy në Meetup, ku mund të gjenden ngjarjet duke përdorur filtra. Ju gjithashtu mund të shkoni në ngjarjet e organizuara nga Glocals, një rrjet i fortë i krijuar për emigrantët në Zvicër.

“Mos hezitoni të përhapni fjalën në rrjetin tuaj në Zvicër se po kërkoni një mundësi të re”, thotë Since.

Keni një intervistë? Këtu janë disa këshilla të rëndësishme.

Nëse jeni të sigurt për një intervistë pune në Zvicër, është e rëndësishme të jeni në kohë. “Siç mund ta dini, përpikëria është shumë e rëndësishme në Zvicër. Nëse jeni dy minuta me vonesë, tashmë do të shpërfilleni, prandaj sigurohuni që të arrini më herët,” thotë Since. “Zbato rregullin 15:5 (Ji 15 minuta më herët në intervistë që të mund të presësh përreth ndërtesës dhe pesë minuta para intervistës mund të hysh dhe të presësh në recepsion.)

Since rekomandon të pyesni për kodin e veshjes nëse jeni në dyshim. “Tri vlerat që shpesh përshkruhen si të vlerësuara në kulturën e punës zvicerane janë saktësia, perfeksionizmi dhe përulësia. Mbani ato në mendje gjatë intervistës suaj,” thotë ajo.

Dhe këshilla kryesore e Sinces? Dërgoni një email pas intervistës tuaj për të falënderuar menaxherin e burimeve njerëzore dhe për të riafirmuar entuziazmin tuaj për pozicionin.

Mësoni gjermanisht, frëngjisht ose italisht

Mësimi i gjuhës shpesh shihet si aftësia më e vështirë për t’u arritur për të huajt që jetojnë në Zvicër, por është e rëndësishme për punëkërkuesit që të paktën të tregojnë një dëshirë të fortë për të mësuar një gjuhë zyrtare dhe të ndërmarrin veprime për ta bërë këtë. “Do të jetë më e lehtë nëse dini një nga gjuhët zyrtare të Zvicrës gjermanisht, frëngjisht dhe italisht në varësi të rajonit ku dëshironi të punoni. Në rastin kur kërkoni punë në një kompani ndërkombëtare, njohuria e gjuhës angleze shpesh është e mjaftueshme”, thotë Since.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara António Guterres përforcon…