Kryetarja e Speciales: Tre dëshmitarë morën ndihmë psikologjike

21 shtator 11:18

Kryetarja e Gjykatës Speciale, Ekaterina Trendafilova, ka thënë se gjyqi ndaj krerëve të UÇK-së mund të fillojë në fund të këtij viti apo në fillim të vitit tjetër.

Ajo në një intervistë për “Kossev” ka thënë se numri i faqeve me prova në këtë rast po i afrohet 1 milionëshit, duke thënë se është çështja më e zgjeruar.

“Kjo aktualisht është çështja me më së shumti dëshmitarë. Prokurori po i konsideron 318. Mbrojtja ka të drejtën të prezantojë prova dhe dëshmitarë aq sa i hyjnë në punë. Por, duke marrë parasysh progresin paragjyqësor, panelet kanë marrë vendime për të gjitha mocionet që lidhen me juridiksionin dhe kërkesat në lidhje me aktakuzën. Vlerësimi im i ekspertëve është se mund të kalojë, kush e di, deri në fund të këtij viti. Por ky është një spekulim i pastër nga ana ime”,ka thënë kryetarja e Gjykatës Speciale.

E pyetur për paralajmërimet e prokurorit se po ka frikësime të dëshmitarëve dhe se ka “besnikëri ndaj Thaçit”, veçanërisht në përgatitjen e gjykimit të Thaçit dhe të tjerëve, Trendafilova ka thënë se “nuk di” për kualifikime të tilla të prokurorit, por thekson se ekziston një program i fuqishëm për mbrojtjen e dëshmitarëve.

“Për Dhomat e Specializuara, mbrojtja, siguria, siguria dhe mirëqenia e dëshmitarëve para dëshmisë së tyre, gjatë dëshmisë së tyre para dhomave të ndryshme dhe më pas – për veten dhe anëtarët e familjes së tyre – është një shqetësim qendror dhe detyra më e rëndësishme që ne trajtojmë, me shumë kujdes, ne kemi një program shumë të fortë për mbrojtjen e dëshmitarëve”, ka thënë Trendafilova.

Ajo ka shtuar se edhe disa nga dëshmitarët, ndonëse fillimisht të shqetësuar, kanë marrë ndihmë psikologjike, siç ishte rasti me tre dëshmitarët, por ka edhe nga ata dëshmitarë që sipas Trendafilovës kanë thënë se “asnjëherë nuk janë trajtuar më mirë se në përgatitjen e dëshmisë së tyre nga punonjës të sekretariatit”.

“Dëshmitarët që vijnë për të dëshmuar para Kolegjit të Specializuar duhet të ndihen të sigurt dhe të sigurt sepse janë marrë masa të shumta. Për shembull, ata mund të dëshmonin me deformim zëri, deformim fytyre, pseudonime, reduktime, program për mbrojtjen e dëshmitarëve, psikolog etj.”, ësht shprehur Trendafilova për masat e vendosura nga gjykata.

Aktualisht në Gjykatën Speciale është duke u zhvilluar proces ndaj tetë personave.

Kryetarja e Gjykatës, Ekaterina Trendafilova, kishte planifikuar që sot të mbante një takim në Gjilan, mirëpo shkaku i paralajmërimit të një proteste nga ana e PSD-së, ajo e ka anuluar atë.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Këngëtarja e njohur, Morena Taraku, ka disa kohë që është…