NASA do të përpiqet ta lëshojë të shtunën raketën për në Hënë

31 gusht 08:39

Agjencia Amerikane e Hapësirës (NASA) ka thënë se do të përpiqet të lëshojë raketën e re për në Hënë të shtunën.

Një përpjekje për ngritjen të hënën duhej të anulohej kur një nga katër motorët në automjet nuk do të ftohej në temperaturën e kërkuar të funksionimit.

Pas shqyrtimit të të dhënave, inxhinierët besojnë se tani e kuptojnë pse ndodhi problemi, raporton “BBC”.

Ata mendojnë se ka të ngjarë të lidhet me një lexim të pasaktë të sensorit dhe se mund të zhvillojnë një strategji për t’u marrë me problemin në ditën e nisjes.

Kjo përfshin fillimin e procesit të ftohjes së motorëve më herët gjatë numërimit mbrapsht.

“Ne kemi një rrugë përpara për të arritur atje ku duhet të arrijmë, për të mbështetur nisjen e radhës,” ka thënë John Honeycutt, i cili menaxhon projektin e raketave Space Launch System (SLS) në NASA.

Nisja e së shtunës do të caktohet në orën 14:17 me orën lokale (18:17 GMT; 19:17 BST) në Qendrën Hapësinore Kennedy në Florida.

Kontrollorëve do t’u jepen dy orë për të hequr raketën nga Toka.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Heronjtë vetëm ditëlindje kanë. Sot, para 51 viteve, lindi njëri…