Neurologët: Covidi mund të hyjë në tru përmes hundës

07 dhjetor 08:31

Koronavirusi i ri SARS-CoV-2 mund të hyjë në trurin e njeriut përmes hundës, sugjeron hulumtimi nga autopsitë e botuar në “Nature Neuroscience”.

Ky zbulim mund të ndihmojë në shpjegimin e disa simptomave neurologjike që shihen te pacientët me Covid-19 dhe të shërbejë si diagnozë dhe masë për ta parandaluar infeksionin, shkruan “Panacea.mk”.

SARS-CoV-2 prek jo vetëm traktin respirator, por edhe sistemin nervor qendror, duke rezultuar në simptoma neurologjike si humbja e ndjenjës së nuhatjes, humbja e shijes, dhimbjet e kokës, lodhja dhe të përziera.

Megjithëse kërkimet e fundit kanë përshkruar praninë e ARN virale në lëngun cerebrospinal, mbetet e paqartë se ku hyn virusi dhe si shpërndahet brenda trurit.

Frank Hepner dhe kolegët e tij ekzaminuan nazofaringin, pjesën e sipërme të fytit që lidhet me zgavrën e hundës, ndoshta vendi i parë i infeksionit dhe replikimit viral, si dhe trurin e 33 pacientëve që vdiqën nga Covid-19. U ekzaminuan dy herë më shumë burra sesa gra, ndërsa mosha mesatare aktualisht ishte 71.6 vjeç, ndërsa koha mesatare nga fillimi i simptomave deri në vdekje ishte 31 ditë.

Autorët zbuluan praninë e ARN dhe proteinave të koronavirusit në tru dhe nazofaringë. Grimcat e paprekura të virusit u gjetën gjithashtu në nazofaringë. Nivelet më të larta të ARN virale gjenden në mukozën e nuhatjes.

Ata zbuluan se kohëzgjatja e sëmundjes kishte lidhje të kundërt me sasinë e virusit që mund të zbulohej, duke treguar se nivele më të larta të ARN-së së virusit u gjetën në rastet e kohëzgjatjes më të shkurtër të sëmundjes.

Studiuesit gjithashtu gjetën proteinën “e mprehtë” të SARS-CoV-2 në disa lloje të qelizave brenda mukozës së nuhatjes, ku ajo mund të përdorë afërsinë e indeve endoteliale dhe nervore për të hyrë në tru.

Në disa pacientë, proteina “e mprehtë” e virusit gjendet në qelizat që shprehin shënues neuronesh, duke sugjeruar që neuronet shqisore të nuhatjes mund të infektohen, si dhe në zonat e trurit që marrin sinjale të aromës dhe shijes.

 

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
  Këngëtarja e njohur shqiptare Lindita Hakaj është shquar gjithmonë…