Një anije mallrash me vela të ngurtë u nis në udhëtimin e saj të parë

23 gusht 2023 | 08:39

Një anije mallrash e projektuar nga Britania e Madhe e pajisur me vela të mëdha të ngurtë ka nisur udhëtimin e parë.

Cargill, kompani që merret me transportin jashtë shtetit, shpreson se teknologjia do të ndihmojë industrinë të shkojë drejt një të ardhmeje “më të gjelbër”.

Velat e ngurtë të WindWings janë krijuar për të reduktuar konsumin e karburantit dhe rrjedhimisht gjurmën e karbonit të anijeve. Është vlerësuar se industria e transportit detar është përgjegjëse për rreth 2.1 për qind të emetimeve globale të CO2.

Anija, e quajtur Pyxis Ocean, ka nisur udhëtimin e saj të parë, i cili gjithashtu do të përfaqësojë provën e parë reale të lundrimeve të WindWings në botën reale. Do të jetë një mundësi për të vlerësuar nëse rikthimi në mënyrën tradicionale të lundrimit mund të sjellë përparim në transportin e mallrave në rrugë detare.

Kur anija është në port, velat palosen dhe përdoren kur është në det të hapur. Ato janë 37.5 metra të larta dhe janë bërë nga i njëjti material nga i cili prodhohen turbinat me erë, prandaj janë të qëndrueshme. Velat e ndihmojnë anijen të përdorë fuqinë e erës për lundrim, në mënyrë që të mos ketë nevojë të mbështetet vetëm te motori dhe në fund të fundit gjatë jetës së anijes mund të reduktojë emetimet me 30 për qind.

Oqeani Pyxis do të marrë rreth gjashtë javë për të arritur destinacionin e tij, por udhëtimi duhet të jetë një moment historik për industrinë detare. Disa parashikojnë se deri në vitin 2025, gjysma e anijeve të reja do të porositen me energji të erës dhe arsyeja është kursimi i karburantit deri në një ton e gjysmë në ditë. Përdorimi i katër velave në një anije kursen gjashtë ton karburant në ditë, ose 20 ton CO2. Është e qartë se këto janë shifra të mëdha.

Teknologjia e velave vjen nga Britania e Madhe, por prodhimi bëhet në Kinë. Arsyeja për këtë është mungesa e mbështetjes nga qeveria britanike për uljen e kostos së importit të çelikut.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Shtetet e Bashkuara i bënë thirrje sot Koresë së Veriut…