Një “superkontinent” i ri mund të shkatërrojë njerëzimin

28 shtator 2023 | 08:21

Formimi i një “superkontinenti” të ri mund të zhdukë njerëzit dhe të gjithë gjitarët e tjerë (nëse ekzistojnë fare) nga faqja e Tokës në 250 milionë vjet, tregon një studim i ri.

Gjegjësisht, shkencëtarët nga Universiteti i Bristolit në Mbretërinë e Bashkuar, duke përdorur modele të sofistikuara klimatike të së ardhmes së largët, parashikuan se pas bashkimit të kontinenteve në superkontinentin, Pangea Ultima, ekstremet klimatike do të intensifikohen ndjeshëm.

Ata zbuluan se do të ishte jashtëzakonisht e nxehtë, e thatë dhe praktikisht e pabanueshme për njerëzit dhe gjitarët, të cilët nuk kanë evoluar për t’i bërë ballë temperaturave kaq të larta.

Për të llogaritur nivelet e dioksidit të karbonit, ekspertët simuluan tendencat e temperaturës, erës, shiut dhe lagështisë për superkontinentin dhe përdorën modele të lëvizjes së pllakave tektonike.

Ata zbuluan se me formimin e Pangea Ultima, e cila do të nxisë shpërthime më të shpeshta vullkanike, lëshimin e dioksidit të karbonit në atmosferë dhe ngrohjen e planetit, Dielli ynë gjithashtu do të bëhet më i fortë, pra do të lëshojë më shumë energji dhe do të ngrohë gjithashtu Tokën.

“Temperaturat e përhapura prej 40 deri në 50 gradë Celsius dhe ekstremet ditore edhe më të mëdha, të shoqëruara me nivele të larta lagështie, mund të mbyllin përfundimisht fatin tonë. Njerëzit dhe shumë specie të tjera nuk do të mund të jetonin më në Tokë”, tha klimatologu Alexander Farnsworth. Universiteti i Bristolit, siç raportohet nga CNN.

Për shkak të temperaturave të larta, do të kishte mungesë ushqimi dhe uji për gjitarët, dhe vetëm 8 deri në 16 për qind e tokës në superkontinent do të ishte e banueshme. Shkencëtarët shikuan gjithashtu problemin tonë aktual me ndryshimin e klimës.

“Megjithëse ne parashikojmë se planeti ynë mund të jetë i pabanueshëm në 250 milionë vjet, ne tashmë po përjetojmë nxehtësi ekstreme që është e dëmshme për shëndetin e njeriut. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të arrijmë zero emetim të gazrave të dëmshëm sa më shpejt të jetë e mundur”, tha klimatologu Eunice. Lo nga Universiteti i Bristolit.

Shkencëtarët kanë paralajmëruar për dekada se ngrohja duhet të mbetet nën 1.5 gradë Celsius në krahasim me nivelet para-industriale në mënyrë që të shmangen ndryshimet katastrofike që do të transformonin jetën siç e njohim ne.

Zhdukja e fundit masive ndodhi rreth 66 milionë vjet më parë, kur një asteroid goditi Tokën dhe vrau dinosaurët dhe shumicën e jetës në planet.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Ish-komandanti i lartë i NATO-s, Gjenerali Wesley Clark, i cili…