Prokuroria Speciale: Kërkesa për lirimin e Haradinajt dhe Gucatit duhet të refuzohet

12 shkurt 22:29

Prokuroria Speciale, ka njoftuar se kërkesa për lirimin e Haradinajt dhe Gucatit duhet të refuzohet.

Në përgjigjen e Prokurorisë thuhet se paraburgimi për Haradinajn dhe Gucatin, vazhdon të jetë masë e detyrueshme, pasi nuk ka ndonjë ndryshim përkatës sa i përket rrethanave që heqin arsyet e vendosura për paraburgim dhe se rreziqet janë rritur që nga rishikimi i vendimeve.

Tutje në përgjigje thuhet se, gjyqtari i procedurës paraprake ka gjetur dyshimin e arsyeshëm se të akuzuarit kanë kryer vepra penale kundër administrimit të drejtësisë, brenda juridiksionit të Dhomave të Specializuara.

Po ashtu, ekzistojnë arsye për të besuar se ekziston rrezik që të akuzuarit do udhëtojnë me aeroplan, gjë që kjo do të pengonte zhvillimin e procedurave penale dhe do paraqiste rrezik në përsëritjen e veprave penale nga të akuzuarit, thuhet nga Prokuroria.

Në përgjigjen e tyre ceket se “Nasim Haradinaj paraqet rrezik të udhëtimit me aeroplan”.

“Veprimet e Haradinajt në momentet e para arrestimit të tij, tregojnë qartë se ai u përpoq t’u shmangej oficerëve. Në veçanti, automjeti në të cilin udhëtonte Haradinaj, bëri manovra evazive dhe, pasi automjeti ndaloi, Haradinaj u përpoq të ikte nga oficerët e arrestimit, përpara se të kapej shpejt dhe menjëherë u ndalua nga oficerët”, thuhet në përgjigje.

Kurse për Gucatin thuhet se lirimi i tij nga paraburgimi, paraqet rrezik në pengimin e zhvillimit të procedurave penale dhe kryerjen e veprave të reja penale.

“Gatishmëria e individit e identifikuar nga mbrojtja, për të qëndruar si garantues për pajtueshmëri nga Gucati me çdo kusht të lirimit të vendosur mbi të, nuk do të adresonte në mënyrë adekuate rreziqet që Gucati do të pengonte zhvillimin procedurave penale ose të kryejë krime të mëtejshme”, thuhet në përgjigje.

“Asgjë nuk sugjeron që në masën e propozuar, një person i tillë, për shembull, do të ishte në gjendje të parandalonte që Gucati të mos e lejonte, duke vazhduar të zbulojë informacione konfidenciale dhe jopublike, diçka që gjyqtari i procedurës paraprake ka gjetur se Gucati është zotuar të bëjë publikisht”, thuhet në përgjigje të Prokurorisë.

Tutje shtohet se, kërkesa për lirimin e tij me kusht ose ndryshe, duhet të refuzohet.

Haradinaj dhe Gucati kishin dalë para Dhomave të Specializuara në kohën kur ishin arrestuar dhe dërguar në Hagë.

Ata po qëndrojnë në masën e paraburgimit që nga koha kur ishin arrestuar në Kosovë.

Gucati dhe Haradinaj akuzohen se në prill dhe shtator 2020, bën deklarata akuzuese për dëshmitarë që bashkëpunojnë me ZPS-në dhe për persona të tjerë, duke i quajtur ata, ndër të tjera, gënjeshtarë, bashkëpunëtorë dhe tradhtarë.

Ata akuzohen edhe se shpërndanë pa autorizim informacion konfidencial dhe jopublik në lidhje me hetimet konfidenciale të Task Forcës Hetimore Speciale (‘TFHS’) dhe ZPS-së dhe inkurajuan të tjerë të shpërndanin më tej informacion konfidencial dhe jopublik.

Sipas dhomave të Specializuara të dy organizuan dhe bashkërenduan së bashku me disa persona të tjerë shpërndarjen e paautorizuar të informacionit konfidencial dhe jopublik dhe veprime të tjera në lidhje me të.

Madje në aktakuzë thuhet se të dy në cilësinë e kryetarit dhe nënkryetarit OVL-UÇK-së, mbajtën një konferencë për shtyp në të cilën i ekspozuan dokumentet e DSP-së mbi një tavolinë.

Sipas DSP-së ata mbajnë përgjegjësi për pengim të personave zyrtarë në kryerjen e detyrave zyrtare, frikësim të dëshmitarëve, hakmarrje dhe shkelje të fshehtësisë së procedurës.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Kandidati për deputet nga radhët e AAK-së, Ukë Osaj, në…