Pse vaksinat Covid-19 injektohen në krah?

25 maj 23:09

Ashtu si shumë ilaçe të tjera, vaksina e koronavirusit SARS-CoV-2 inokulohet me një injeksion intramuskular, posaçërisht në deltoidin e krahut. Ka shumë arsye pse injektohet këtu dhe askund tjetër.

Profesori Libby Richards shpjegon se megjithëse disa vaksina administrohen oralisht (të tilla si ajo kundër rotavirusit) dhe të tjerët nënlëkurësisht (fruthi, rubeola dhe shytat), shumica e këtyre vaksinave inokulohen me anë të një injeksioni në muskul.

Arsyeja, shpjegon profesor Richards, është se ky ind është veçanërisht i pasur me qeliza imune. Janë këto qeliza që njohin antigjenin e futur me vaksinën dhe nxisin mekanizmat biologjikë që qëndrojnë në themel të prodhimit të antitrupave (përgjigje humorale) dhe qelizave të kujtesës (përgjigje qelizore) që përcaktojnë imunizimin.

Siç dihet, vaksinat anti Covid nuk mbajnë drejtpërdrejt antigjenin, por udhëzimet gjenetike (në formën e ARN -së ose ADN-së në varësi të llojit të vaksinës) kështu që janë qelizat tona ato që e prodhojnë atë dhe katalizojnë përgjigjen imune.

Në rastin specifik është proteina S ose Spike të koronavirusit SARS-CoV-2, “zgjedhja e bllokimit biologjik” që përdor patogjeni për të pushtuar qelizat dhe për të filluar infeksionin.

Arsyeja pse vaksina jepet në muskulin e krahut (deltoid) dhe jo në një tjetër është për shkak të faktit se përqendrime të mëdha të nyjeve limfatike janë afër, për shembull në sqetulla. Duke administruar një vaksinë në kofshë, enët limfatike duhet të arrijnë nyjet limfatike në ijë, pra, është një rrugë më e gjatë.

Ndër arsyet e tjera që e bëjnë muskulin e krahut veçanërisht të përshtatshëm është fakti që ndihmon për të “mbajtur lokalisht” reagimet ndaj inokulimit, të tilla si dhimbja dhe ënjtja në vendin e injeksionit, ndër efektet anësore më të zakonshme të çdo vaksine.

Fëmijët nën moshën tre vjeç marrin vaksina në muskulin e kofshës sepse deltat janë akoma të pazhvilluara. Më në fund, shkencëtari shpjegoi se inokulimi i vaksinës në krahë gjatë një epidemie ose një pandemie të një sëmundje infektive gjithashtu ka një arsye për lehtësi dhe rehati; nëse të gjithë do të duhej të zhvisheshim në një qendër vaksinimi për të marrë dozën, procedurat në mënyrë të pashmangshme do të ishin më të gjata dhe të vështira.

Hyrja e lehtë dhe e shpejtë në krah, me fjalë të thjeshta, gjithashtu ka avantazhin e përshpejtimit dhe modernizimit të operacioneve të fushatës së vaksinimit .

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Gazetari Halil Matoshi ka thënë se nëse kryeministri Albin Kurti…