Psikologët shpjegojnë pse “Squid Game” është kaq popullor

14 tetor 13:39

Seriali koreano-jugor “Squid Game” ka shkaktuar varësi mbarëkombëtare dhe psikologjia mund të japë një shpjegim. Në më pak se një muaj, u bë seriali më i ndjekur në Netflix. Seriali ka në fokus 456 pjesëmarrës të cilët janë mbyllur në një vend të fshehtë, për të fituar 45.6 miliardë. Por vetëm njëri prej tyre do të fitojë çmimin në para, pjesa tjetër do të vdesë.

Pra, pse është Squid Game kaq popullor? Shpjegimi qëndron në psikologji. Para së gjithash, seriali tregon realitetin e papërpunuar të kohës sonë, ku gjithçka sakrifikohet në altarin e parave, ndërsa kritikon në të njëjtën kohë shoqërinë konkurruese kapitaliste. Të varfërit konkurrojnë në një lojë jetë a vdekje për të mbijetuar. Dhe e gjithë kjo bëhet për të argëtuar të pasurit.

Në një kohë kur gjithnjë e më shumë njerëz janë të frustruar me shoqërinë, shqetësimi për padrejtësitë shoqërore është shumë i popullarizuar. Por, përsëri, ka shumë seriale dhe filma që trajtojnë pabarazinë dhe padrejtësinë shoqërore. Por ajo që e veçon Squid Game është se ndërsa identifikohemi me konkurrentët dhe e vendosim veten në vendin e tyre, ata nuk janë e vetmja gjë që bëjmë.

Pas disa episodeve, zbulohet se këto lojëra shikohen nga njerëz të pasur që vënë bast për të varfërit, siç bën dikush në garat me kuaj. Pra, në një kuptim, kur e shohim këtë serial, jemi në një pozicion të ngjashëm me të pasurit që gëzojnë privilegjin e gjithçkaje.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Ambasada e Japonisë në Kosovë organizoi ceremoninë e dorëzimit të…