Qytetarëve të Serbisë u dërgohen ftesa për stërvitje ushtarake

20 maj 2024 | 08:24

Javët e fundit ftesat për stërvitje ushtarake kanë mbërritur sërish masivisht në adresat e qytetarëve dhe rekrutëve në mbarë Serbinë.

Shkuarja në këto ushtrime shpesh nënkupton mungesë pune ose fakulteti, ndaj shumë prej tyre nuk marrin pjesë fare, edhe pse është një detyrim ligjor, i cili rezulton me gjoba ose dënime me burg.

Ftesat arrijnë në dyert e ushtarakëve në të gjitha pjesët e Serbisë, dhe qytetarët që i marrin zakonisht befasohen në mënyrë të pakëndshme, shkruan Nova.rs.

“Në kutinë postare gjeta një letër për postë të padërguar, shikova adresën dhe thirra numrin e telefonit. U befasova kur më kontaktuan nga reparti ushtarak, pra nga ish-bashkësia lokale në Zvezdarë.

Ata më thanë se ishte një thirrje për një stërvitje ushtarake. Më pyetën sa vjeç isha dhe më shpjeguan se po regjistroheshin në skuadër rezervë dhe se duhej të regjistrohesha”, thotë Bojan D. (31), i cili prej disa vitesh jeton dhe punon në Beograd.

Megjithatë, ai thotë se nuk ka ndërmend të aplikojë.

Pjesëmarrja në ushtrime është obligim ligjor dhe nëse dikush nuk paraqitet kur thirret ose nuk e arsyeton mungesën, do të duhet të paguajë nga 10.000 deri në 50.000 dinarë ose të vuajë dënimin me burg deri në 60 ditë. Sipas Ligjit për Detyrim Ushtarak, Punë dhe Material, personat nga përbërja rezervë mund të thirren për ushtrime maksimumi 90 ditë në një vit.

Ushtrimi ndërpritet ose shtyhet në rastet e mëposhtme: sëmundje, nëse një anëtar i familjes njëkohësisht kryen shërbimin ushtarak, jep provim, merr pjesë në garat ndërkombëtare sportive, manifestime ndërkombëtare shkencore, kërkimore dhe artistike, për shkak të vdekjes ose të rëndë. sëmundje, sëmundje në familje ose një aksident që ka sjellë një situatë të vështirë financiare.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Forca Detare shqiptare dërgon anijen e dytë në operacionet e…