Rafuna: Kemi rritje të të hyrave buxhetore prej 6.8 për qind

25 janar 14:55

Ministri i Financave në detyrë, Lulzim Rafuna, ka prezantuar sot raportin e punës të kësaj ministrie gjatë vitit 2019, ku u bë e ditur se të hyrat e përgjithshme buxhetore kanë shënuar rritje prej 6.8 për qind.

Rafuna tha se sa i përket performancës ekonomike ka një rritje prej 4 për qind, që sipas tij, është e shtyrë nga investimet private, publike dhe nga konsumi privat.

Ai bëri të ditur se inflacioni ka tendencë të rritjes, ku tha se është një inflacion që vije nga importi.

Rafuna tha se është inflacion i importuar ku edhe nëse shikohen të dhënat e importit të Doganës së Kosovës shihet që përkundër që ka një rënie të sasisë së importit për 1 për qind, vlera e mallrave të importuara është mbi 4 për qind dhe kjo sipas tij, automatikisht ka reflektuar edhe tek inflacioni ku ka tendencë e rritjes gjatë vitit 2019.

“Sa i përket të hyrave të përgjithshme buxhetore kemi një rritje prej 6.8 për qind më shumë sesa viti 2018, që për neve nënkupton viti paraprak, të hyrat arritën në masën e 1 miliard e 874 milionë euro, ndërsa ishin të planifikuara në masën e 1 miliard e 938 milionë euro. Kjo paraqet një realizim të planit për rreth 97 për qind, që është një sukses shumë i madh për arsye se ne nuk kemi pasur asnjë tatim të ri të vendosur gjatë vitit 2019 dhe nuk kemi pasur asnjë të rritur, asnjë tatim ekzistues të cilët janë sot në fuqi. Mirëpo, ka ndodhur e kundërta ku kemi marrë masa të politikave fiskale ku kemi liruar shumë produkte të lëndës së parë, të gjysmëprodukteve, linjave të prodhimit, si dhe në lëndët ndihmëse që iu kanë nënshtruar tatimit të akcizës dhe kanë marrë pjesë në procesin e prodhimit. Do të thotë ky trend shumë pozitiv dhe shumë i mirë ka ardhur si rezultat i gjallërimit të ekonomisë së Kosovës, më pas edhe shtimit të aktiviteteve sidomos të dy administratave, Administratës Tatimore dhe Administratës Doganore, si dhe duke mos përjashtuar masat e politikës fiskale”, tha ai.

Rafuna tha se Administrata Tatimore dhe Dogana e Kosovës kanë treguar një performancë të jashtëzakonshme gjatë vitit 2019.

“Administrata Tatimore ka arritur që gjatë vitit të kaluar për herë të parë ta kalojë shifrën e 500 milionëshit, ku në total ka mbledhur 504 milionë të hyra dhe ka kontribuar në përqindje më shumë sesa viti paraprak rreth 10.4 përqind. Ndërsa, realizimin e ka rritur rreth 97 përqind të planifikimit që ka qenë i paraparë për Administratën Tatimore. Sa i përket Doganës, Dogana ka arritur t’i mbledh 1 miliardë e 179 mijë të hyra, ndërsa kthyer në përqindje është 4 për qind më shumë sesa viti paraprak, ndërsa me planin ka arritur që rreth 95 për qind të planit ta realizojë. Tek Dogana më duhet ta potencoi se kanë ndikuar të gjitha masat e politikës fiskale, ku të dhënat tregojnë se gjatë vitit të kaluar impakti i politikave fiskale që kemi liruar për të gjithë prodhuesit tanë ka qenë rreth 81 milionë, më pas impakt ka pasur edhe marrëveshja e tregtisë së lirë me Turqinë e cila ka filluar të implementohet prej muajit shtator të vitit të kaluar, ku deri në fund të vitit për tre muaj impakti i saj ka qenë rreth 2 milionë e gjysmë. Impakt ka pasur edhe marrëveshja e Stabilizim Asocimit, e cila ka sjell rreth 20 milionë më pak të hyra në Administratën Doganore”, tha ai.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Kërkesa të shumta për ndërrim të klubit nga ana e…