Rusia po përgatitet për një luftë të mundshme kundër NATO-s

28 shkurt 2024 | 08:01

Më 26 shkurt, presidenti rus Vladimir Putin nënshkroi dy dekrete për rivendosjen zyrtarisht të Rajoneve Ushtarake të Moskës dhe Leningradit.

Sipas analizës së Institutit për Studimin e Luftës, kjo lëvizje ka dy synime paralele, domethënë mbështet përpjekjet e Moskës për të konsoliduar kontrollin mbi operacionet ruse në Ukrainë dhe për t’u përgatitur për një luftë të mundshme në shkallë të gjerë kundër NATO-s në të ardhmen.

Një zonë ushtarake do të kalojë përgjatë kufirit verilindor të NATO-s, ndërsa tjetra do të kufizohet me Ukrainën verilindore dhe Poloninë, duke lejuar Rusinë të kundërshtojë njëkohësisht NATO-n dhe të thjeshtojë komandën dhe kontrollin për luftën në Ukrainë.

Deri më tani, pjesa më e madhe e këtij territori binte nën Qarkun Ushtarak Perëndimor, i cili u formua në vitin 2010 nga bashkimi i dy rretheve origjinale.

Shërbimi i inteligjencës së jashtme të Estonisë ka paralajmëruar se situata e sigurisë në Evropë dhe përgjatë kufijve të Estonisë në të ardhmen e afërt varet nga fakti nëse Ukraina, me mbështetjen e aleatëve të saj, mund të mposht pushtimin rus.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Dr. Arian R. Idrizaj MD, Rektor i kolegjit Alma Mater…