Senatori amerikan: Hudhra kineze, rrezik për sigurinë kombëtare

09 dhjetor 2023 | 19:09

Një senator amerikan ka bërë thirrje për një hetim të qeverisë për ndikimin në sigurinë kombëtare të importeve të hudhrave nga Kina.

Senatori republikan Rick Scott i ka shkruar sekretarit të tregtisë, duke pretenduar se hudhra kineze është e pasigurt, duke përmendur metoda josanitare të prodhimit të saj.

Kina është eksportuesi më i madh në botë i hudhrave të freskëta apo të paketuara dhe SHBA-ja është një konsumator i madh.

Por tregtia ka qenë e diskutueshme për shumë vite.

SHBA-ja ka akuzuar Kinën për “hedhje” të hudhrës në treg me çmim nën kosto.

Që nga mesi i viteve 1990, ajo ka vendosur tarifa ose taksa të rënda për importet kineze, në mënyrë që të parandalojë që prodhuesit amerikanë të mos falimentojnë.

Në vitin 2019, gjatë administratës Trump, këto tarifa u rritën.

Në letrën e tij senatori Scott u referohet këtyre shqetësimeve ekzistuese. Por ai vazhdon të nxjerrë në pah “një shqetësim të rëndë të shëndetit publik mbi cilësinë dhe sigurinë e hudhrës së rritur në vendet e huaja – më së shumti, hudhra e rritur në Kinën komuniste”.

Ai i referohet praktikave të cilat thotë se janë “dokumentuar mirë” në video online, bloge gatimi dhe dokumentarë, duke përfshirë rritjen e hudhrës në ujërat e zeza, raporton BBC.

Ai ka bërë thirrje që Departamenti i Tregtisë të marrë masa, sipas një ligji që lejon hetimet për ndikimin e importeve specifike në sigurinë e SHBA.

Senatori Scott gjithashtu hyn në shumë detaje rreth llojeve të ndryshme të hudhrave që duhen parë: “Të gjitha klasat e hudhrës, të plota ose të ndara në thelpinj, qofshin ose jo të qëruara, të ftohura, të freskëta, të ngrira, të ruajtura ose të paketuara përkohësisht në ujë ose të tjera. substancë neutrale.”

Ai argumenton: “Siguria ushqimore është një emergjencë ekzistenciale që paraqet kërcënime të rënda për sigurinë tonë kombëtare, shëndetin publik dhe prosperitetin ekonomik”.

Zyra për Shkencën dhe Shoqërinë në Universitetin McGill në Quebec, e cila përpiqet të popullarizojë dhe shpjegojë çështjet shkencore, thotë se nuk ka “asnjë provë” që ujërat e zeza përdoren si pleh për rritjen e hudhrës në Kinë.

“Në çdo rast, nuk ka asnjë problem me këtë”, thuhet në një artikull të publikuar nga universiteti në vitin 2017.

“Mbetjet njerëzore janë një pleh efektiv po aq sa edhe mbetjet e kafshëve. Përhapja e ujërave të zeza njerëzore në fusha ku rriten të korrat nuk tingëllon tërheqëse, por është më e sigurt se sa mund të mendoni”, thotë studimi i atij viti.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Ndeshje shumë dramatike kanë luajtur Shqiponja e Istogu, të shtunën…