Shkenca tregon se si do të shërohet verbëria

29 janar 11:56

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka njoftuar se në botë ka 285 milionë njerëz që janë plotësisht ose pjesërisht të verbër.

Për fat të mirë, shkenca vazhdon të zhvillohet dhe shkencëtarët tani kanë mësuar të rrisim indet e syve me teknologjinë e zbuluar rishtazi.

Ideja i takon Shinya Yamanaka, një profesor në Universitetin e Kiotos. Yamanaka dhe biologu britanik John Gurdon fituan çmimin Nobel për punën e tyre në vitin 2012.

Thelbi i këtij zbulimi është si vijon: Yamanaka, së bashku me kolegët e tij, zbuluan aftësinë e qelizave dhe rolin e tyre në trup, të cilat mund t’i kthejnë sërish duke i riprogramuar.

Këto qeliza të riprogramuara, nga ana e tyre, mund të përdoren për të “rritur” organet dhe indet e nevojshme për përdorim të mëtejshëm në transplantim dhe mjekim regjenerues.

Kështu shkencëtarët “rriten” indet e syve për të kuruar verbërinë.
Studimet klinike të transplantimit të indeve të syve po mbahen aktualisht në vende të ndryshme.

Shkencëtarët në Universitetin Cardiff dhe Universitetin e Osaka kanë transplantuar indet tek lepujt e verbër për të rikthyer pjesën e përparme të syrit.

Testime të ngjashme u kryen edhe në Institutin Federal të Kërkimeve Shkencore të Mjekësisë Fizike Kimike, dhe mësuan se si të rritej retina e syrit nga qelizat e lëkurës.

Pritet që studimet klinike që përfshijnë njerëzit do të zhvillohen që në fillim të këtij viti.

Operacioni për transplantimin e retinës do të kryhet në një familje me verbëri gjenetike. /lexo.al/

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Ministria e Mbrojtjes në Afganistan, ka thënë se disa militantë…