Shkencëtarët zbulojnë se ka ujë nën sipërfaqen e hënës

04 shkurt 2018 | 14:58

Një hulumtimi i ri nga Universiteti Brown ka treguar se një sasi e madhe e ujit mund të gjendet nën sipërfaqen e hënës.

Prania e ujit në hënë mund të ofrojë njohuri se si uji arriti në tokë dhe të ndihmojë në ruajtjen e misioneve të hapura të hapësirës së ardhshme.

Shkencëtarët kanë spekuluar gjatë për praninë e ujit në hënë. Studimet e mëparshme gjetën gjurmë të ujit në rajonet e akullta të hijeve të shtyllave të hënës, por një studim i kohëve të fundit nga Universiteti Brown tregon se mund të ketë sasi të konsiderueshme të ujit që fshihen brenda shkëmbit hënor.

Ndryshe nga uji në polet hënore, të cilat mund të ishin shkaktuar nga hidrogjeni që vinin nga erërat solare, uji në mantel erdhi shumë herët në formimin e hënës, ka thënë gjeologu i Universitetit Brown, Ralph Milliken në një intervistë me Space./lexo.al

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Reshjet e shiut kanë shkaktuar vërshime dhe dëme të konsiderueshme…