Shtutgarti e Dusseldorfi ndalojnë qarkullimin e makinave me naftë

28 shkurt 11:33

Qytetet gjermane do të lejohen të ndalojnë qarkullimin e automjeteve me naftë nga disa zona pas një vendimi historik të gjykatës.

Gjykata Federale Administrative në Leipzig tha se qytetet e Shtutgartit dhe Duesseldorfit mund të ndalojnë ligjërisht makinat me naftë. Vendimi vendos një precedent për qytetet e tjera dhe analistët thonë se kjo mund të çojë në veprim të ngjashëm në të gjithë Evropën.

Qeveria, e cila kishte kundërshtuar ndalimet, tha se ato ende mund të shmangeshin. Vendimi i një gjykate të lartë federale erdhi pasi shtetet gjermane kishin apeluar kundër ndalimeve të vendosura nga gjykatat vendore në Shtutgart dhe Duesseldorf.

Grupi i mjedisit DUH solli rastet e rreth 70 qyteteve gjermane që tejkaluan kufijtë e Bashkimit Evropian për oksidet e azotit (NOx) vitin e kaluar.

Emetimet e dioksidit që përmbajnë okside të azotit mund të shkaktojnë sëmundje të frymëmarrjes.

Çfarë ndodh më pas?

Tani është e mundur që qeveria gjermane të nxitojë për të futur një lloj politike kombëtare, për të siguruar të paktën një nivel të qëndrueshmërisë në të gjithë vendin.

Nuk është vetëm për Gjermaninë – qytetet në të gjithë Evropën po përpiqen të përmbushin standardet e BE-së, për cilësinë e ajrit dhe mund ta shohin vendimin gjerman si një precedent.

Makinat e reja me naftë nuk do të preken. Konsumatorët tashmë po largohen nga teknologjia – dhe perspektiva e ndalimeve të qytetit do ta përshpejtojë atë proces.

Pra, rënia e naftës ka të ngjarë të ndodhë. Automjetet me naftë janë përballur me kritika më të mëdha që nga skandali i “Vjeshtës së naftës” të VW.

Në shtator të vitit 2015, prodhuesi i makinave pranoi se kishte përdorur softuer të paligjshëm për të mashtruar testet e shkarkimeve në SHBA. Rreth 11 milionë makina në mbarë botën përfunduan duke u prekur nga skandali.

DUH tha se shpresonte se ndalimet në qytetet gjermane do të përfundonin “rezistencën” e industrisë për të rimarrë makina më të vjetra dhe më ndotëse për të përmbushur standardet e fundit të BE.

Client Earth, një firmë ligjore e mjedisit që ka punuar në këtë rast, tha se fitimi ishte “një rezultat i jashtëzakonshëm për shëndetin e njerëzve në Gjermani dhe mund të ketë një ndikim edhe më larg”.

Ugo Taddei tha: “Ky vendim jep qartësi ligjore të shumëpritur që kufizimet me naftë janë ligjërisht të lejueshme dhe në mënyrë të pashmangshme do të fillojnë një efekt domino në të gjithë vendin, me implikime për rastet tona të tjera ligjore”.

Ndërkohë Parisi, Madridi, Mexico City dhe Athina kanë premtuar të ndalojnë automjetet me naftë nga qendrat e qytetit deri në vitin 2025, ndërsa kryebashkiaku i Kopenhagenit dëshiron të ndalojë makinat e reja me naftë që të hyjnë në qytet sa më shpejt.

Prodhuesit e makinave, përfshirë Porsche dhe Toyota të VW, kanë sinjalizuar gjithashtu se do të largohen nga teknologjia e naftës. Analistët në Evercore ISI thanë se vendimi i fundit gjerman kishte “vendosur një precedent të fortë për veprime të ngjashme në të gjithë Evropën”. (gazeta-Shqip.com)

 

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Kuvendi i Kosovës ka votuar për shmangie të rregullores së…