S’ka kuorum, fjalia e legjislaturës aktuale

29 nëntor 16:38

Katërmbëdhjetë gushti është data e fundit kur Kuvendi i Kosovës ka arritur ta miratojë një ligj. Bëhet fjalë për Ligjin për parandalimin dhe luftimin e pandemisë, i cili ishte mbështetur edhe nga deputetët e opozitës.

Në agjendën e kuvendit është edhe Ligji për rimëkëmbjen ekonomike, i miratuar në parim pas gjashtë tentimeve, por që nuk po arrin të kalohet në leximin e dytë, për shkak të mungesës së kuorumit.

Edhe gjatë seancës të së premtes, shumë projektligje nuk kaluan.

Organizatat që merren me monitorimin e punës së kuvendit kërkojnë që koalicioni qeveritar të ofrojë zgjidhje të shpejtë për zhbllokimin e kësaj situate, pasi aktualisht, vetëm 9 për qind e agjendës legjislative është realizuar.

“Vetëm 13 projektligje, nga 143, janë miratuar në kuvend, 11 prej tyre kanë të bëjnë me çështje financiare: ose janë marrëveshje ndërkombëtare për hua ose të ndërlidhura me investime të huaja”.

“Pjesa më e madhe e tyre janë miratuar pas muajit qershor, kur ishte votuar Qeveria Hoti, dhe pjesa më e madhe e tyre janë votuar më përkrahjen e opozitës”, konfirmon për “Radion Evropa e Lirë”, Eugen Cakolli, hulumtues në Institutin Demokratik të Kosovës (KDI).

Ai vlerëson se legjislatura aktuale është më e dobëta, si në aspektin ligjvënës, ashtu edhe atë përfaqësues.

Kuvend i interpelancave

Gjatë kësaj legjislature, kuvendi ka mbajtur 36 seanca, ku 9 prej tyre kanë qenë interpelanca të ndryshme.

“Jo që jemi kundër interpelancave, por kuvendi nuk po miraton projektligje”, tha Mexhide Demolli- Nimani nga organizata “Fol”.

Ajo, megjithatë, konsideron se barra kryesore mbi këtë mungesë të funksionimit të kuvendit, bie mbi koalicionin qeverisës.

“Nuk dua ta amnistoj opozitën, por përderisa ky koalicion arriti se si arriti ta krijojë shumicën, barra kryesore bie mbi ta. Aktualisht nuk dihet dhe pak ka gjasa që ta ketë numrin e njëjtë (të votave). Por edhe deputetët e opozitës kanë obligimet e tyre ligjore dhe duhet të jenë prezent nëpër seanca” tha Demolli-Nimani për “Radion Evropa e Lirë”.

Ndëshkim për deputetët pasivë

Organizatat që monitorojnë punën e Kuvendit kërkojnë ndryshimin e Rregullores së kuvendit dhe deputetët të ndëshkohen për pasivitetin e tyre.

Eugen Cakolli nga KDI-ja u referohet vendimeve të Gjykatës Kushtetuese, e që sipas tij, i detyrojnë deputetët që të votojnë gjatë seancave.

“Në dy raste, Gjykata Kushtetuese ka kërkuar në mënyrë eksplicite që deputetët të marrin pjesë në votim dhe të votojnë sipas bindjes së tyre, për, kundër apo abstenim, pasi që pjesëmarrja në seancë, pa marrë pjesë në votim, është krejt e pakuptimtë dhe jo logjike”, thotë Cakolli.

Edhe Mexhide Demolli-Nimani kërkon nga deputetët që të jenë më konstruktivë.

“Deputetët duhet të jenë më konstruktivë. Le të votojnë kundër dhe të mos dështojnë seancat për shkak të kuorumit”, tha ajo.

Nevojë urgjente për zgjidhje

Përderisa koalicioni qeveritar nuk po arrin të shtyjë përpara agjendën legjislative, monitoruesit kërkojnë që kjo çështje të zgjidhjet me urgjencë, pasi pandemia e ka rënduar jetën e qytetarëve dhe të bizneseve.

“Urgjentisht, ose duhet të riformatizohet qeveria, ose opozita të arrijë ta shkarkojë këtë qeveri. Zyrtarëve qeveritarë, por edhe deputetëve, po iu ecin pagat, por qytetarët kanë telashe të mëdha, të cilat duhet të adresohen urgjentisht, pasi gjendja është vështirësuar edhe për shkak të pandemisë”, konsideron Demolli-Nimani nga “Fol”.

Ajo shton se mungesa edhe e Listës Serbe dhe shuarja e grupit parlamentar 6+ e bën edhe më të pamundur funksionimin normal të kuvendit.

Përfaqësuesi i Listës Serbe, Goran Rakiq, i cili njëherësh është edhe zëvendëskryeministër në Qeverinë e Kosovës.

Lista Serbe ka grup të saj parlamentar dhe zyrtarisht 10 deputetët e saj e kanë mbështetur koalicionin qeverisës, bashkë edhe megrupin 6+ që mbledh rreth vetes deputetë të komuniteteve të tjera pakicë.

Qeveria e Avdullah Hotit është votuar më 3 qershor me 61 vota të deputetëve, aq sa nevojitet për votimin e qeverisë. Ndërkohë, njëri nga deputetët, i cili e ka përkrahur votimin e qeverisë, Etem Arifi, u është dorëzuar autoriteteve në Kosovë për vuajtjen e një dënimi me burgim prej një vit e tre muaj për mashtrim me subvencione.

Kuvendi ka para vetes sfidën e zgjedhjes së Presidentit të ri të vendit. Nëse partitë nuk pajtohen për një emër të përbashkët, atëherë kuvendi do të shpërbëhet dhe do të shkohet në zgjedhje të reja.

Kjo legjislaturë do të mbahet mend për faktin se ka prodhuar dy qeveri. E para, e drejtuar nga Albin Kurti ishte zgjedhur më 3 shkurt me 66 vota, ndërkaq e njëjta ishte shkarkuar më 25 mars nga 82 deputetë, pas mocionit të Lidhjes Demokratike të Kosovës.

Qeveria e dytë e udhëhequr nga Avdullah Hoti mori besimin e 61 deputetëve, më 3 qershor 2020.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Kryetari i Komunës së Mitrovicës, Agim Bahtiri, ka bërë me…