Xhaferi takon ndihmës sekretarin e OKB-së për çështje politike

05 mars 20:47

Ndihmës sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara (OKB) për Çështje Politike, Miroslav Jença, i cili qëndron për vizitë në Maqedoni, është pritur në një takim nga kreu i Kuvendit të Maqedonisë, Talat Xhaferi.

Në takim e pranishme ishte edhe koordinatorja e përhershme e OKB-së në Maqedoni, Louisa Vinton.

Përmes një njoftimi të lëshuar nga kabineti i kreut të Kuvendit të Maqedonisë bëhet e ditur se Xhaferi në takim ka theksuar se Maqedonia, si anëtare e OKB-së që nga viti 1993, kontribuon në mënyrë aktive në të gjitha agjencitë dhe programet e saj.

“Vendi mbetet i përkushtuar ndaj angazhimeve për respektimin e obligimeve që rrjedhin nga anëtarësimi në fushën e të drejtave të njeriut, joproliferimin e armëve, luftën lundër terrorizmit, ndryshimet klimatike dhe implementimin e qëllimeve zhvillimore të mileniumit, por edhe në përkrahjen e misioneve paqësore të Organizatës në Liban – UNIFIL”, ka theksuar Xhaferi.

Kryeparlamentari maqedonas ka informuar të pranishmit se Kuvendi i Maqedonisë, më 22 dhjetor të vitit 2017, e ratifikoi të ashtuquajturën Konventë të Stambollit të Këshillit të Evropës për parandalimin dhe luftën kundër dhunës ndaj grave dhe shumës familjare, me çka mundësohet implementimi i obligimeve nga Konventa në praktikë, transmeton Anadolu Agency (AA).

Sa i takon proceseve të eurointegrimit, siç thotë njoftimi, Xhaferi e theksoi përkushtimin e Qeverisë dhe të Kuvendit për zbatimin e Planit 3-6-9, hapat e ndërmarra në raport me përmirësimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore nëpërmjet nënshkrimit dhe ratifikimit të Marrëveshjes për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim me Bullgarinë, si dhe masat për ndërtimin e besimit dhe gjetjen e zgjidhjes së pranueshme të përbashkët për kontestin me Greqinë.

“Pas hapave të ndërmarra, pritja e pranimit të raportit pozitiv me rekomandim të pakushtëzuar për fillimin e negociatave për anëtarësim në BE dhe për konstatimin e anëtarësimit të vendit në NATO këtë vit është i pakontestueshme”, ka thënë Xhaferi.

Më tej në njoftim thuhet se ndihmës sekretar gjeneral i OKB-së për Çështje Politike, nga ana e tij, e përuroi Xhaferi për udhëheqjen në qetësimin e situatës në Kuvend dhe për zbatimin e reformave të domosdoshme, për të cilat “OKB e tregon solidaritetin e vet dhe i përkrah angazhimet për ardhmërinë evropiane të të gjithë qytetarëve në vend”.

Me këtë rast, ai e potencoi faktin se ambasadorja Vinton dhe ekipi i saj në vend janë në dispozicion për të ndihmuar gjatë zbatimit të këtyre reformave.

Në lidhje me çështjen e emrit, Jença konstatoi se ky është momenti i vërtetë dhe se OKB do t’i përkrah të gjitha përpjekjet që të dyja palët të ecin përpara dhe të gjendet zgjidhje e cila do të ketë kontribut jo vetëm në marrëdhëniet bilaterale ndërmjet dy vendeve, por edhe më gjerë për stabilitetin e rajonit.

Në fund, ai e nënvizoi domethënien e ndërtimit të konsensusit në shtet rreth qëllimeve strategjike, siç është anëtarësimi në NATO dhe në Bashkimin Evropian.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Sindikata për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (SBASHK) ka vendosur që…