“Shumë e rrezikshme edhe në doza të vogla”, çfarë është droga me të cilën u kap asamblisti i VV-së?

15 gusht 2023 | 14:46

Asamblisti dhe aktivisti i Lëvizjes Vetëvendosje, Besnik Mujeci është arrestuar në Tiranë të martën si pjesë e një grupi të dyshuar të organizuar të trafikimit dhe shpërndarjes së lëndëve narkotike në Shqipëri. Më konkretisht, ata u kapën nga Policia e Tiranës me më shumë se 11 mijë doza ekstazi në vlerë prej rreth 400 mijë euro. Por, çfarë është kjo lloj droge?

Një kërkim i thjeshtë në “Google” tregon fakte dhe efekte rreth këtij lloj substance narkotike:

Emri kimik për ekstazinë është 3,4 – metilendioksimetamfetamina ose MDMA. Struktura kimike dhe efektet e MDMA janë të ngjashme me amfetaminën (një stimulues) dhe me meskalinën (një halucinogjen).

Ajo që shitet si ekstazi shpesh përmban droga të tjera përveç MDMA sipas Qendrës për Varshmëri dhe dhe Shëndet Mentor. Disa nga barnat e tjera përfshijnë kafeinë, ephedrinë, amfetamin, dekstrometorfan, ketaminë dhe LSD. Ekstazia ndonjëherë përmban barna shumë toksike, të tilla si parametoksiampfetamina (PMA), e cila mund të jetë vdekjeprurëse edhe në doza të ulëta.

MDMA u patentua në vitin 1913 dhe është përdorur në ekspetimente, veçanërisht si shtesë e psikoterapisë në vitet 1970. Posedimi, trafikimi, importimi ose prodhimi i MDMA-së u bë i paligjshëm në Kanada në 1976 dhe në Shtetet e Bashkuara në 1985.

Nga vjen?

Ajo bëhet në laboratorë ilegalë me kimikate dhe procese që ndryshojnë nga laboratori në laborator. Ajo që shtet si ekstazi shpesh përmban droga të panjohura ose mbushës të tjerë.

Ajo duket si tabletë ose kapsulë që gëlltitet, por mund të shitet edhe në formë pluhuri, ose tabletat grimcohen dhe më pastaj merren me anë të hundës. Ka gjithashtu raporte të rralla për injektimin e drogës.

Tabletat vijnë në forma, madhësi dhe ngjyra të ndryshme dhe shpesh janë të stampuara me logo. Tabletat që shiten si ekstazi mund të mos përmbajnë MDMA.

Kush e përdorë atë?

Rritja e përdorimit të ekstazisë si një drogë rekreative filloi në vitet 1980 në SHBA. Ndërsa ajo përdoret ende nga të rinjtë në klube dhe festa, gjithashtu përdoret edhe për arsye të tjera.

Asamblisti dhe aktivisti i Lëvizjes Vetëvendosje, Besnik Mujeci është arrestuar në Tiranë të martën si pjesë e një grupi të dyshuar të organizuar të trafikimit dhe shpërndarjes së lëndëve narkotike në Shqipëri. Më konkretisht, ata u kapën nga Policia e Tiranës me më shumë se 11 mijë doza ekstazi në vlerë prej rreth 400 mijë euro. Por, çfarë është kjo lloj droge?

Një kërkim i thjeshtë në “Google” tregon fakte dhe efekte rreth këtij lloj substance narkotike:

Emri kimik për ekstazinë është 3,4 – metilendioksimetamfetamina ose MDMA. Struktura kimike dhe efektet e MDMA janë të ngjashme me amfetaminën (një stimulues) dhe me meskalinën (një halucinogjen).

Ajo që shitet si ekstazi shpesh përmban droga të tjera përveç MDMA sipas Qendrës për Varshmëri dhe dhe Shëndet Mentor. Disa nga barnat e tjera përfshijnë kafeinë, ephedrinë, amfetamin, dekstrometorfan, ketaminë dhe LSD. Ekstazia ndonjëherë përmban barna shumë toksike, të tilla si parametoksiampfetamina (PMA), e cila mund të jetë vdekjeprurëse edhe në doza të ulëta.

MDMA u patentua në vitin 1913 dhe është përdorur në ekspetimente, veçanërisht si shtesë e psikoterapisë në vitet 1970. Posedimi, trafikimi, importimi ose prodhimi i MDMA-së u bë i paligjshëm në Kanada në 1976 dhe në Shtetet e Bashkuara në 1985.

Nga vjen?

Ajo bëhet në laboratorë ilegalë me kimikate dhe procese që ndryshojnë nga laboratori në laborator. Ajo që shtet si ekstazi shpesh përmban droga të panjohura ose mbushës të tjerë.

Ajo duket si tabletë ose kapsulë që gëlltitet, por mund të shitet edhe në formë pluhuri, ose tabletat grimcohen dhe më pastaj merren me anë të hundës. Ka gjithashtu raporte të rralla për injektimin e drogës.

Tabletat vijnë në forma, madhësi dhe ngjyra të ndryshme dhe shpesh janë të stampuara me logo. Tabletat që shiten si ekstazi mund të mos përmbajnë MDMA.

Kush e përdorë atë?

Rritja e përdorimit të ekstazisë si një drogë rekreative filloi në vitet 1980 në SHBA. Ndërsa ajo përdoret ende nga të rinjtë në klube dhe festa, gjithashtu përdoret edhe për arsye të tjera.

Si ju bën të ndiheni?

Ka disa arsye lidhur me efektet e saj: Moshën dhe peshën trupore, sa kohë të gjatë e merrni atë, metodën dhe mjedisin ku ndodheni, nëse ka kushte të caktuara mjekësore ose psikiatrike, nëse pihet me alkool ose me barna të tjera.

Në doza të ulëta deri në mesatare, ekstazia mund të prodhojë ndjenja kënaqësie dhe mirëqenieje, rritje të socializimit dhe afërsisë me të tjerët. Ashtu si të gjitha drogat e tjera stimuluese, ekstazia mund t’i bëjë përdoruesit të ndihen plot energji dhe besim.

Por, droga mund të jetë fort negative dhe e rrezikshme në çfarëdo doze. Doza më të larta nuk ka gjasa të përmirësojnë efektet e dëshirueshme dhe mund të intensifikojnë efektet negative. Këto efekte përfshijnë kërcitje të dhëmbëve dhe dhimbje të nofullës, djersitje, rritje të presionit të gjakut dhe rrahjeve të zemrës, ankth ose sulme paniku, shikim të paqartë, neveri të vjella dhe konvulsione. Pasi efektet fillestare të drogës të jenë zhdukur, përdoruesit mund të përjetojnë edhe efekte të mëvonshme si konfuzion, nervozizëm, ankth, paranojë, depresion, dëmtim të kujtesës ose probleme me gjumin.

A krijon varësi?

Nuk është e pazakontë që ekstazia të marrë rëndësi të madhe në jetën e përdoruesve. Shenjat e varësisë përfshijnë dëshirat e forta për efektet e drogës, marrjen e më shumë drogës sesa që synohet dhe vazhdimin e përdorimit varësisht nga problemet.

Toleranca ndaj ekstazës krijohet shumë shpejt. Kjo do të thotë se sa më shpesh që merrni ekstazi, aq më pak efekt ka droga. Marrja e dozave më të mëdha mund të mos arrijë rezultatet e dëshiruara, pasi përdorimi i shpeshtë i saj varfëron serotoninën dhe kimikatet e tjera që i japin trunit ekstazën më të lartë. Megjithatë, ka pak evidencë që MDMA mund të prodhojë varësi fizike ose simptoma të tilla.

A është e rrezikshme?

Mund të jetë. Edhe pse disa njerëz e konsiderojnë ekstazinë si një drogë relativisht të sigurt, një numër në rritje i vdekjeve janë shoqëruar me të. Ashtu si shumë droga ilegale, këto rreziqe rriten me sasinë e marrë dhe shpeshtësinë e përdorimit.

Një faktor kryesor në shumë vdekje të lidhura me ekstazinë është dehidrimi dhe mbinxehja që mund të rezultojë kur ekstazia merret së bashku me aktivitet gjatë natës. Ekstazia rrit temperaturën e trupit, presionin e gjakut dhe rrahjet e zemrës, gjë që mund të çojë në dështim të veshkave ose zemrës, goditje në tru dhe konvulsione. Ekstazia mund të shkaktojë verdhëz dhe dëmtim të mëlçisë.

Njerëzit me presion të lartë të gjakut, probleme me zemrën ose mëlçinë, diabet, epilepsi ose ndonjë çrregullim mendor janë më të prekshëm nga rreziqet e mundshme të ekstazisë. Një pjesë e rrezikut është se njerëzit mund të mos jenë të vetëdijshëm se i kanë këto probleme shëndetësore dhe efektet e ekstazisë mund të shkaktojnë simptoma.

Ashtu si me të gjitha drogat ilegale, pastërtia dhe forca e ekstazisë nuk mund të matet kurrë. Marrja e saj hapë një mister të tërë të tërë të përdorimit dhe efekteve.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Presidentja Vjosa Osmani ka thënë se Republika e Kosovës është…