Bie qeveria në Suedi, cilët janë hapat që merren për formimin e qeverisë së re?

21 qershor 13:31

Kryeministri i Suedisë, Stefan Lofven dhe qeveria e tij janë mundur në votimin e mosbesimit të së hënës. Çfarë ndodh tani?

Komentuesi i politikës së brendshme të “SVT”-së, Mats Knutson është përgjigjur në disa prej pyetjeve më të mëdha pas votimit.

“Qeveria e Stefan Lofven është e mundur në deklaratën e së hënës të mosbesimit në parlament. Stefan Lofven tani ka dy zgjedhje: të thërrasë zgjedhje shtesë ose të kërkojë nga kryetari të propozojë një kandidat të ri për kryeministër”.

“Stefan Lofven ka shtatë ditë për të menduar para se të ketë nevojë t’i japë një mesazh të caktuar Presidentit. Pra, bëhet fjalë për të martën pas fundjavës së mesit të verës”, ka thënë Knutson.

Sa kohë mund të zgjasin raundet presidenciale?

“Kushtetuta nuk jep asnjë udhëzim fare për këtë, në fakt, raundet presidenciale mund të zgjasin për çdo kohë. Nga ana tjetër, kryetari ka një kufi se sa kandidatë për kryeministër mund të paraqesë në Riksdag, maksimumi katër herë. Nëse parlamenti u thotë jo të katër kandidatëve, automatikisht do të ketë zgjedhje shtesë”, ka thënë ai.

No description available.

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Administratorja e Dhomave të Specializuara, Fidelma Donlon, ka dhënë lajmin…