Familjarët e të pagjeturve nuk presin rezultate nga dakordimi në Ohër

26 mars 2023 | 10:06

Familjarët dhe përfaqësuesit e personave të zhdukur gjatë luftës së fundit në Kosovë shprehen të zhgënjyer me qasjen e Qeverisë së Kosovës, karshi zbardhjes së fatit të më të dashurve të tyre.

Ata thonë se dakordimi për të pagjeturit në Ohër, nuk do të sjellë rezultate dhe kjo çështje do të vazhdojë të mbetet e pazgjidhur edhe për një kohë të gjatë.

Në takimin e 18 marsit në Ohër, ka pasur një pajtueshmëri mes palës kosovare dhe serbe që pika 4 e ankesit të marrëveshjes për normalizim, ta përfshijë çështjen e të pagjetur si çështje urgjente.

Por, me këtë nuk po mjaftohen familjarët, të cilët thonë se nga ky takim kanë pritur që çështja e të pagjeturve të ishte krejtësisht një pikë e veçantë dhe jo e përfshirë në marrëveshjen e dakorduar për normalizim, e cila nuk është nënshkruar pas refuzimit të presidentit serb, Aleksandër Vuçiq.

Kryetari i Shoqatës “Zëri i Prindërve”, Bajram Çerkini deklaroi se Qeveria e Kosovës nuk i ka informuar familjarët e personave të zhdukur se çfarë është diskutuar në takimin e 18 marsit në Ohër.

Ai u shpreh se edhe kjo qeveri si të tjerat nuk po merret seriozisht me zbardhjen e fatit të të pagjeturve.

“Ne kemi pritur shumë më shumë, ne kemi propozuar që kjo pikët shumë e dhimbshme, ku kërkohen njerëzit e as tabela e as shtazë të jetë e veçantë dhe të ketë urgjentisht të fillojë të zbatohet. Megjithatë, asnjë gjë e qartë nuk ka dal as prej këtij tubimi madhështor që e kemi pritur…përgjigja është shumë e gjymtë joadekuate dhe përgjigja për neve familjarët nuk aspak ajo që është premtuar…Çka kanë shkruar nuk e dimë, çka kanë premtuar të gjymtë na kanë premtuar, çka është duke u punua është ende edhe më e keqe, sepse të gjitha mediat kanë thënë ndryshe sa kanë qenë atje ndryshe flitet sot, ndryshe flet sot Andini, ndryshe flet sot edhe kryeministri”, thekson ai.

Çerkini shprehet shumë i pakënaqur me punën e Qeverisë së Kosovës për zbardhjen e fatit të të pagjeturve.

Ai ka shpresa se vetëm nëse duan ndërkombëtarët mund të zbatohet pika për të pagjeturit në kuadër të dakordimit në Ohër, në të kundërtën, ai beson se do të kalojnë edhe shumë gjenerata e kjo çështje e dhimbshme për Kosovës, nuk do të gjejë zgjidhje.

Kryetari i Këshillit Koordinues të familjarëve të personave të zhdukur, Ahmet Grajqevci insiston që afati prej 12 muajsh që të zgjidhet çështja e të zhdukurve, të përfshihet gjithsesi në dakordimin për zbardhjen e fatit të tyre.

Në të kundërtën, ai konsideron se kjo çështje nuk do zgjidhet.

Pika katër e ankesit të zbatimit për rrugën e normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, të dakorduar më 18 mars 2023, në mes kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti dhe presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, gjatë takimit në Ohër, thotë se palët dakordohen të miratojnë si çështje me urgjencë Deklaratën për Personat e Zhdukur.

“Palët bien dakord të miratojnë Deklaratën për Personat e Zhdukur, siç është negociuar në kuadër të Dialogut të lehtësuar nga BE-ja, si çështje urgjente”, thuhet në aneks.

Më 18 mars 2023, pala kosovare dhe serbe janë takuar në Ohër, ku janë pajtuar për zbatimin e ankesit të marrëveshjes sipas planit evropian. Por, kjo marrëveshje përveç dakordimit nuk është nënshkruar pas refuzimit të presidentit serb, Aleksandar Vuçiq.

Ndryshe, në Kosovë ende nuk dihet se ku ndodhen eshtrat e mbi 1600 personave./KosovaPress

Lajme të sponsorizuara

Të fundit
Rusia po e mban Bjellorusinë “peng bërthamor”, tha Kievi sot…